Βιβλιοπροτάσεις
ΜΙΑ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Συγγραφέας: Άννα Ιακώβου
Εικονογράφιση: Εύα Καραντινού
Εκδόσεις: ΠΑΡΡΗΣΙΑ

Πλησιάζει 28η Οκτωβρίου και η πατρίδας μας ετοιμάζεται να γιορτάσει διπλά. Γιορτάζει το βροντερό ΟΧΙ στους Γερμανούς κατακτήτες και την λαμπρή γιορτή του Άι Δημήτρη προστάτη και πολιούχου της Θεσσαλονίκης μας.
Τύχη καλή το έφερε να πέσει στα χέρια μου ένα τρυφερό παιδικό βιβλίο που με τον γλυκό τίτλο του «Μια σιροπιαστή ιστορία» προσκαλεί τον αναγνώστη να ταξιδέψει στην όμορφη Θεσσαλονίκη και μέσα από την ιστορία ενός μικρού παιδιού του Νικόλα να νοιώσει υπερηφάνια για την απελευθέρωση της Πόλης από τους Τούρκους.
Παραμονή του Αγίου Δημητρίου και όλοι είναι απασχολημένοι με τις προετοιμασίες. Η γιαγιά φτιάχνει γλυκά για την γιορτή του παππού Δημήτρη, γλυκά για τα γεννητούρια μα και γλυκά για την πολυπόθυτη απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους. Οι κοπέλες στη γειτονιά έχουν πάρει τόπια ύφασμα λευκό και γαλάζιο και ράβουν ελληνικές σημαίες. Ο Άι Δημήτρης με τον ερχομό του θα φέρει και την λευτεριά.
Το βιβλίο είναι γραμμένο σε γλώσσα ζωντανή που φέρνει μια γλυκιά νοσταλγία για όλα εκείνα τα απλά, καθημερινά που γέμιζαν και ομόρφαιναν τη ζωή μας και που εξαφάνισε ο μοντέρνος και απρόσωπος τρόπος ζωής. Η παρουσία του παππού και της γιαγιάς μας θυμίζει ότι η οικογένεια είναι ότι πολυτιμότερο για τον άνθρωπο. Τέλος η ιστορία είναι δεμένη γύρω από την ελληνική κουζίνα που νοστίμιζε τη ζωή των ελλήνων πριν το απρόσωπο και μαζικό φάστ φούντ κατακλύσει την ζωή μας.
Η εικονογράφηση ζωντανή, με λαμπερά χρώματα δένει αρμονικά το κείμενο προσφέροντας ζωντανές παραστάσεις μιας άλλης εποχής που τα παιδιά μας πρέπει να γνωρίσουν.
O μπακλαβάς μάτια μου
μοιάζει με τη Θεσσαλονίκη.
Σαράντα στρώσεις φύλλο και καρύδι,
βούτυρο ευωδιαστό, μέλι και ζάχαρη,
κανέλα και γαρίφαλο.
Σε ξελογιάζει !
 
Mόνο να ευχόμαστε
τούτη την ώρα
να μπούνε γρήγορα
οι Έλληνες στην πόλη νικητές
μη κι έχουμε φασαρίες
και τότε γίνει κιουνεφές,
που θα πει καταΐφι,
ανάκατο και μπερδεμένο.
 
Υπεύθυνη βιβλιοπαρουσίασης: Δρ. Πηνελόπη Μωραΐτου, εκπαιδευτικός, συγγραφέας
 Η περιπέτεια μιας Λαμπάδας

  Θέλετε μήπως να ξαναγίνετε παιδιά, έστω και για λίγο, όσο τουλάχιστον διαρκεί η ανάγνωση ενός εξαίρετου βιβλίου παιδικής λογοτεχνίας;
Ή μήπως έχετε κάποιο βαπτιστήρι που περιμένει τη λαμπάδα του για το Πάσχα;
Η συγγραφέας Πηνελόπη Μωραϊτου κατάφερε με το αλληγορικό τούτο παραμύθι να μας παρουσιάσει με τρόπο εύληπτο και παραστατικό το κρυφό όνειρο μιας λαμπάδας, μιας μικρής τιποτένιας και χωρίς κανένα στολίδι λαμπάδας.
 Αφού πληρώσει το εισιτήριο στη μεγάλη και αλαζονική λαμπάδα - στρατιώτη (το εισιτήριο δεν είναι άλλο παρά δύο όνειρα και μια ευχή!!!), ξεκινά το ταξίδι προς τα Ιεροσόλυμα. Όχημα για το μακρινό ταξίδι θα είναι ένα δέμα ταχυδρομικό. Εκεί μέσα κλεισμένη θα συναντήσει ένα βιβλίο με το όνομα Αίσωπος, τον Αίολο το χαρταετό και τον Ίκαρο, το ξύλινο αεροπλανάκι.
   Τι θα συμβεί όταν το δέμα φτάσει στους παραλήπτες του;
Ανάμεσα σε τόσα παιχνίδια τι θέση μπορεί να έχει ένα κεράκι χωρίς στολίδια, με ξεθωριασμένο μάλιστα το κίτρινο χρώμα του;
Και γιατί το κορίτσι που θα το πάρει στα χέρια του έχει το όνομα Ελπίδα; Τι είπατε; Νιώθετε πως τούτο το παραμύθι κάνει λόγο για πολύ περισσότερα από όσα σε πρώτο επίπεδο παρουσιάζει;
Ακριβώς αυτό, αγαπητοί μου. Καλή ανάγνωση...

   Οι εκδόσεις "Ακρίτας" σέβονται το παιδί, δείχνουν σθένος αντίστασης προς όλα αυτά τα "παιδικά" βιβλία που έχουν κατακλύσει την αγορά (που κάθε άλλο από παιδικά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν). Η επιμελημένη από την Πέγκη Φούρκα εικονογράφηση συμβάλλει στο περασμα του μηνύματος της ειρήνης και του μεγαλείου που οφείλει- και τελικώς καταφέρνει- να ακτινοβολεί καθετί που είναι απλό, απέριττο.
   Υ.Γ.΅Το βιβλίο φρόντισα να το διαβάσω στα παιδάκια μου, της Α' τάξης, για να δω την αντίδρασή τους. Κατενθουσιάστηκαν...
 
Καλό Πάσχα
Μύρισε Πασχαλιά και όλη η πλάση ετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης, την Ανάσταση του Χριστού.
Ελάτε μαζί μου.
Ξεφυλλίζοντας τις πολύχρωμες σελίδες μου θα μάθετε τι συμβαίνει τις άγιες αυτές μέρες,
μα και θα διασκεδάσετε με ζωγραφική, σταυρόλεξα, πασχαλιάτικες κατασκευές, παιχνίδια και πολλές άλλες δραστηριότητες.
 
Συγγραφείς: Πηνελόπη Μωραϊτου - Μαρία Μωραϊτου ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΚΡΙΤΑΣ
Site Created by Pixel Orange