Team

Team

 

Screen Shot 2017-03-20 at 12.16.37

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Στην "πορεία" μας προς το Πάσχα, υποδεχόμαστε την Άνοιξη με όμορφες δραστηριότητες, ανοιξιάτικες κατασκευές, δρώμενα και παρουσιάσεις βιβλίων, συναντάμε συγγραφείς, μουσικούς, ζωγράφους, ηθοποιούς που μας αφηγούνται τις ιστορίες τους και γινόμαστε όλοι μια όμορφη παρέα.

Screen Shot 2017-03-20 at 12.21.51
Screen Shot 2017-03-20 at 12.28.26

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

είσοδος ελεύθερη

Σάββατο 1 Απριλίου

12:00μ-1:00μμ
Παρουσίαση βιβλίου:
«Ζυμώνουμε πρόσφορο και το πάμε Εκκλησία»
Με τον συγγραφέα Γιώργο Αντωνάκη

1:00-2:00μμ
Παρουσίαση
Η τέχνη της χαρτοδιπλωτικής
Η Μυρτώ Δημητρίου θα είναι κοντά μας και θα μας παρουσιάσει την τεχνική της χαρτοδιπλωτικής τέχνης (origami)

5:00-6:00μμ
Θεατρική παράσταση
«Μην τρως ό,τι σου σερβίρουν»
Με την θεατρική ομάδα Δον Κιχώτες.
Η θεατρική παράσταση είναι βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της συγγραφέως, Ελένης Σβορώνου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη"

Screen Shot 2017-03-20 at 12.19.19

Κυριακή 2 Απριλίου

11:00πμ-12:00μ
Παρουσίαση βιβλίου:
«To πιο γλυκό ψωμί»
Με τον συγγραφέα Γιώργο Αντωνάκη

12:00μ-1:00μμ
Θεατρική παράσταση:
«Ο λαουτιέρης της αγάπης»
Με την Καίτη Κουλιά και τους συνεργάτες της

1:00μμ-2:00μμ
Παρουσίαση βιβλίου:
«Μαζί», Με τη ζωγράφο και συγγραφέα Δήμητρα Ψυχογυιού

4:00μμ-5:00μμ
Παρουσίαση βιβλίου:
«Σε τεντωμένη χορδή»
Με τον συγγραφέα και μουσικό Στέφανο Δορμπαράκη

6:00-7:00μμ
Παρουσίαση
Η τέχνη της χαρτοδιπλωτικής
Η Μυρτώ Δημητρίου θα είναι κοντά μας και θα μας παρουσιάσει την τεχνική της χαρτοδιπλωτικής τέχνης (origami)

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΕΓΑΛΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ 15, ΑΘΗΝΑ

5 λεπτά από τον σταθμό ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός

Μία πολλή ευχάριστη έκπληξη ανέμενε τους Ενορίτες του Μητροπολιτικού Ι. Ναού Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος και τους υπολοίπους ευλαβείς προσκυνητές του, οι οποίοι συνάχθηκαν για την Ακολουθία των Γ΄ Χαιρετισμών, την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017.
Οι ιεροψάλτες του Ι. Ναού παρεχώρησαν το αναλόγιό τους στα μικρά παιδιά, αγόρια και κορίτσια, της Παιδικής Βυζαντινής Χορωδίας του Ιερού Ναού, τα οποία υπό την διδασκαλία και διεύθυνση της κ. Μαρίας Καψάλη, εκπαιδευτικού και καθηγήτριας στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως, έψαλλαν θαυμασιώτατα και κατανυκτικότατα όλη την Ιερά Ακολουθία, ενώ κάποια από αυτά, κατάλληλα προετοιμασμένα ανέγνωσαν τους ψαλμούς και τις ευχές του Μικρού Αποδείπνου.
 Στην ιερά Ακολουθία χοροστάτησε, έψαλε τους Χαιρετισμούς και κήρυξε τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου και τους Διακόνους Νικόλαο Πριμηκύριο και Ευγένιο Τσάλλα.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο ιερό Πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, ενώ με ιδιαίτερη συγκίνηση συνεχάρη τα μικρά παιδιά για την θαυμάσια απόδοση της Ιεράς Υμνολογίας των Χαιρετισμών, όπως και την δασκάλα τους κ. Καψάλη, η οποία έκανε πραγματικότητα μιά παλαιά επιθυμία του, να υπάρχει στην Ιερά μας Μητρόπολη Παιδική Βυζαντινή Χορωδία, η οποία τακτικά θα ψάλλει στις Ιερές Ακολουθίες. Κλείνοντας, ευχήθηκε καλή πρόοδο στα παιδιά, συγχαρητήρια στους γονείς τους, αλλά και στους Ιερείς του Ι. Ναού και παρεκάλεσε όλους να στηρίξουν και να ενδυναμώσουν περαιτέρω την στελέχωση της Παιδικής Χορωδίας.
Η Ιερά Ακολουθία των Χαιρετισμών μεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος στους 97,7. 
IMX Tritoi Xairetismoi Paidiki  Xorodia 17.3.2017 001
 
IMX Tritoi Xairetismoi Paidiki  Xorodia 17.3.2017 004
 

Εκείνο που έχει σημασία είναι αυτήν την πίστη να την κρατάμε και να φροντίζουμε να είμαστε ενωμένοι με τον Κύριο, προσανατολισμένοι σ' Εκείνον κι αναζητώντας να γευθούμε και να χαρούμε την παρουσία αυτή και την σχέση μαζί Του.

Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου / Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας

Στην ακολουθία του Όρθρου και την θεία Λειτουργία που τελέσθηκαν στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Κυριακή 12 Μαρτίου, Β' Νηστειών, προεξήρχε και μίλησε προς τους πιστούς, ο Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος Κρητικός, της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Η συμμετοχή και η ομιλία του π. Μεθοδίου, εντάσσονται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων, που οργανώνονται για 19η συνεχή χρονιά στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, με την ευκαιρία της εορτής του Ευαγγελισμού και με τον γενικό τίτλο «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ 2017».

Καθ' όλη την διάρκεια των ακολουθιών, οι πιστοί είχαν την ευλογία να προσκυνήσουν την Ιερά Εικόνα της «Παναγίας της Κοσμοσώτειρας», προστάτιδας της Θράκης και των απανταχού Θρακιωτών και τα Ιερά Λείψανα των Αγίων Πατέρων της Όπτινα, που φιλοξενούνται στο Ναό την εορταστική αυτή περίοδο.

Ο π. Μεθόδιος στην εμπνευσμένη ομιλία του, στάθηκε ιδιαίτερα στην Αποστολική περικοπή της ημέρας. Και σημείωσε πόσο εκστατικός στέκεται ο άνθρωπος μπροστά στο θαύμα της δημιουργίας. Θαυμάζει την γη και όσα υπάρχουν σ' αυτήν, τον ουρανό, τα ορατά και τα αόρατα. Κι όσο προοδεύει η επιστήμη και η δυνατότητα να μελετά προσεκτικότερα και με ισχυρότερα μέσα τον κόσμο, τόσο και περισσότερο θαυμάζει.

Αναπέμπουν δοξολογία οι άνθρωποι που βλέπουν την δημιουργία, συνέχισε. Κι από τα δημιουργήματα, ανάγεται η σκέψη του ανθρώπου στον δημιουργό. Βλέπεις ένα καλλιτέχνημα κι αμέσως σκέφτεσαι την επιδεξιότητα εκείνου  που το κατασκεύασε.

Διότι είναι απλός ο συλλογισμός που ήδη από την αρχαιότητα είχε διατυπωθεί. Κάθε οίκος από κάποιον κατασκευάζεται. Εκείνος που κατασκεύασε τα πάντα, είναι ο Θεός. Μέσα στην δημιουργία φαίνεται η παντοδυναμία του Θεού. Αλλά και το αναλλοίωτο του Θεού.

«Ο Απόστολος Παύλος αυτήν την δημιουργική δύναμη την αποδίδει και στον Κύριο Ιησού Χριστό. Κοινό έργο του Τριαδικού Θεού είναι η δημιουργία. Τα πάντα όμως εποίησε ο Θεός δια του Λόγου. Και ο Λόγος του Θεού, είναι Εκείνος ο οποίος έλαβε σάρκα και ήρθε ανάμεσα μας κι έγινε άνθρωπος. Και τον είδαμε στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού.

Αυτήν την μεγάλη αλήθεια διακηρύσσει και ομολογεί η Εκκλησία μας. Ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο ενανθρωπήσας Θεός και σωτήρας του κόσμου. Στον οποίον πιστεύουμε και τον οποίον εμπιστευόμαστε. Κι αυτή η μεγάλη αλήθεια είναι το θεμέλιο της πίστεως μας και της Εκκλησίας μας.»

Οι δυνάμεις του σκότους, οι πύλες του Άδου ξεσηκώνονται εναντίον αυτής της πίστεως, τόνισε ακολούθως ο π. Μεθόδιος, γιατί ακριβώς είναι το θεμέλιο της Εκκλησίας. Και τι δεν έχει διατυπωθεί εναντίον του Κυρίου Ιησού Χριστού. Κι επειδή δεν μπορούν να τα βάλουν με τον Ίδιο, τα βάζουν με την Εκκλησία Του. Αλλά η καταδίωξη της Εκκλησίας, είναι καταδίωξη του Χριστού, συμπλήρωσε. Ο διωγμός κατά της Εκκλησίας, είναι διωγμός κατά του Χριστού.

Όταν σαλευτεί το θεμέλιο της πίστεως, σαλεύεται η Εκκλησία, σαλεύονται οι συνειδήσεις, σαλεύονται οι άνθρωποι, γίνονται ευάλωτοι για να είναι αντικείμενα εκμεταλλεύσεως. Εμείς όμως, τόνισε, κρατάμε γερά την ομολογία, όπως μας την παρέδωσε η Εκκλησία μας.

«Τα δημιουργήματα θα έλθει κάποια στιγμή που θα παρέλθουν. Υπάρχει ακμή και παρακμή στα δημιουργήματα. Ο Κύριος μας είναι πάντοτε ο ίδιος, είναι αναλλοίωτος, αιώνιος. Είναι Εκείνος που εγγυάται και την δική μας σωτηρία. Εκείνος μας το υποσχέθηκε και οι υποσχέσεις Του είναι παντοτινές και αναλλοίωτες. 

Εκείνο που έχει σημασία είναι αυτήν την πίστη να την κρατάμε και να φροντίζουμε να είμαστε ενωμένοι με τον Κύριο, σταθεροί, προσανατολισμένοι σ' Εκείνον κι αναζητώντας να γευθούμε και να χαρούμε την παρουσία αυτή και την σχέση μαζί Του

Ν' αξιωθούμε μάλιστα να δούμε το πρόσωπο Του και την δόξα Του, συνέχισε. Γιατί όλα αυτά τα δημιουργήματα που μας κάνουν και θαυμάζουμε, είναι αποτελέσματα της δημιουργικής ενέργειας του Θεού. Και η ενέργεια του Κυρίου είναι άκτιστη, δεν δημιουργεί μόνο αλλά οδηγεί και στην θέωση.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, που εορτάζει η Εκκλησία μας την Β' Κυριακή των Νηστειών, τον χαρακτήρισε μεγάλο διδάσκαλο της πνευματικής ζωής, που διαβεβαίωσε την αλήθεια της πίστεως, συνεχίζοντας την παράδοση των Πατέρων.

Και η μεγάλη Σύνοδος της Κωνσταντινουπόλεως που συνεκλήθη εκείνη την εποχή, την θέσπισε συνοδικώς και την κατέγραψε σε συνοδικό όρο, που έχει κύρος Οικουμενικής Συνόδου.

Και είπε σχετικά, ολοκληρώνοντας την ομιλία του:

«Δεν χρειάζεται η διανοητική ανάπτυξη για να πλησιάσει ο άνθρωπος τον Θεό, διαβεβαίωσε ο Άγιος, αλλά κάθαρση της καρδιάς και αναζήτηση του Θεού με την τήρηση των εντολών Του. Και τότε ο άνθρωπος αξιώνεται να δει την δόξα του Θεού, όπως την είδαν οι τρεις μαθητές στο όρος Θαβώρ, ως Φως. Κι όλοι είμαστε προορισμένοι κάποτε αυτήν την δόξα να την απολαύσουμε. 

Ο Άγιος θεολόγησε και μας άνοιξε την πύλη της ελπίδας. Μας διαβεβαίωσε ότι μπορούμε να αναζητήσουμε τον Χριστό, να είμαστε ενωμένοι μαζί Του και να απολαμβάνουμε την δόξα την οποία Εκείνος μας υπόσχεται, βλέποντας το Φως του προσώπου Του. Είναι μεγάλη η δωρεά και μεγάλη η ευθύνη μας

Την ομιλία του π. Μεθοδίου μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ.

Όσοι μιλούν για ουδετερόθρησκο σχολείο, δεν το κάνουν από σεβασμό στα άλλα θρησκεύματα. Θέλουν να αποκόψουν τελείως την παιδεία από κάθε χριστιανικό στοιχείο.

Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου / Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας

Ομιλία με θέμα: «Θα ήθελαν οι αγωνιστές του ᾽21 μιαν ουδετερόθρησκη Ελλάδα; ένα ουδετερόθρησκο σχολείο;», πραγματοποίησε ο Πολιτικός Επιστήμων κ. Κωνσταντίνος Χολέβας, την Τρίτη 21 Μαρτίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ορθόδοξο Ιεραποστολικό Σωματείο «Ο Πειραϊκός Φάρος», εντάσσεται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ 2017» που διοργανώνει ο Ναός, για 19η συνεχή χρονιά.


Τον τελευταίο καιρό ακούγονται, επεσήμανε αρχικά ο ομιλητής, διάφορες συζητήσεις, σχετικά με τον λεγόμενο χωρισμό Εκκλησίας και Πολιτείας και διατυπώθηκαν και οι όροι «ουδετερόθρησκο κράτος» και «ουδετερόθρησκη παιδεία».

Εν όψει λοιπόν και της μεγάλης διπλής εορτής της 25η Μαρτίου, ο κ. Χολέβας ανέπτυξε το πώς αντιμετώπιζαν και έβλεπαν αυτά τα ζητήματα,  εκείνοι που αγωνίσθηκαν για να γίνει το Ελληνικό έθνος, ελεύθερο και  ανεξάρτητο κράτος.

Ξεκίνησε από τον πνευματικό πατέρα της ελληνικής επαναστάσεως, Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, ο οποίος μας έσωσε από τους εξισλαμισμούς. Αγωνίστηκε για να παραμείνουμε ορθόδοξοι και να κρατήσουμε ελληνική συνείδηση, γιατί επί τουρκοκρατίας η εθνική ταυτότητα ήταν συνδεδεμένη με την Ορθοδοξία.

Όταν ο Άγιος αναφέρονταν στην παιδεία, ζητούσε να ανοίξουν σχολεία ελληνικά και να σπουδάζουν όλα τα παιδιά χωρίς να πληρώνουν και να μάθουν την ελληνική γλώσσα.

Γιατί από το σχολείο μαθαίνουμε τι είναι Θεός, Αγία Τριάς, Άγγελοι, Αρχάγγελοι, δαίμονες, παράδεισος, κόλαση, αμαρτία, αρετή. Τι είναι Αγία Κοινωνία, Βάπτισμα, Ευχέλαιο, Γάμος. Τι είναι ψυχή και τι είναι κορμί.

Το σχολείο ανοίγει τις Εκκλησίες, συνεχίζει ο Άγιος, ανοίγει τα μοναστήρια.

Επομένως, ο Άγιος Κοσμάς ξεκαθαρίζει, ότι όταν ομιλεί περί σχολείου, αναφέρεται σε ένα σχολείο που θα μιλά κυρίως για τον Χριστό και τους Αγίους. Και παράλληλα, ένα σχολείο που θα διδάσκει την ενιαία ελληνική γλώσσα, ώστε να ανεβάσουμε τον λαό στο επίπεδο της Εκκλησίας.

Ακολούθως ο κ. Χολέβας αναφέρθηκε σε έναν από τούς πρωταγωνιστές του Αγώνος, τον Κοζανίτη Νικόλαο Κασομούλη, ο οποίος έγραψε στα «Ενθυμήματα Στρατιωτικά»:

«....Η ελληνική γλώσσα, ο χαρακτήρ και τα έθιμα του ελληνικού λαού, μετά την πτώσιν του Βασιλείου μας, εδιατηρήθησαν υπό την επαγρύπνησιν του Κλήρου μας και δια των διαφόρων πεπαιδευμένων του Έθνους μας και δια της κοινής ευλαβείας προς την αγίαν ημών θρησκείαν...».

Στα πρώτα Συντάγματα της Εθνεγερσίας ορίζεται ότι:

«Έλληνες εισίν οι κάτοικοι της Ελληνικής Επικρατείας οι πιστεύοντες εις Χριστόν», ενώ ως κανόνες Δικαίου ορίζονται οι νόμοι των «Χριστιανών ημών Αυτοκρατόρων», δηλαδή των Βυζαντινών.

Μνεία έκανε ακόμη ο κ. Χολέβας και στις θέσεις της Α' εν Επιδαύρω Εθνικής Συνέλευσης και της Γ' Εθνικής Συνέλευσης, που συνδυάζουν την ελευθερία του λαού με την ανάγκη να παραμείνουμε χριστιανοί, αλλά ως ελεύθεροι χριστιανοί.

Η πολυσυζητημένη διάταξη περί της επικρατούσης θρησκείας, η οποία υπάρχει σε όλα τα Συντάγματα από εκείνο του 1844 μέχρι το ισχύον, εντοπίζεται για πρώτη φορά μαζί με την διακήρυξη της ανεξιθρησκίας σε ένα από τα νομοθετικά κείμενα του Αγώνος του 1821. Πρόκειται για μία πράξη του Αρείου Πάγου της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδος με έδρα την Άμφισσα, η οποία αναφέρει:

«Αν και όλας τας θρησκείας δέχεται η Ελλάς, και τας τελετάς και την χρήσιν αυτών κατ' ουδένα τρόπον εμποδίζει, την Ανατολικήν όμως του Χριστού Εκκλησίαν και την σημερινήν γλώσσαν μόνας αναγνωρίζει ως επικρατούσας θρησκείαν και γλώσσαν της Ελλάδος».

Η επόμενη μεγάλη μορφή στην οποία αναφέρθηκε ο ομιλητής, ήταν ο Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Οικονόμος ο εξ' Οικονόμων και το κλασικό κείμενο του «Ο προτρεπτικός λόγος προς τους αγωνιστές του '21».

Εκεί τονίζεται ότι οι αγωνιστές αγωνίστηκαν για την ελευθερία της Εκκλησίας και της Ελλάδος.

Κατά την συζήτηση για το Σύνταγμα του 1844 ετέθη το θέμα του θρησκεύματος του Βασιλέως. Ο αγωνιστής και συγγραφεύς Ιωάννης Μακρυγιάννης επέμενε να τεθεί όρος ότι μετά τον Ρωμαιοκαθολικό Όθωνα, οι επόμενοι Ανώτατοι Άρχοντες έπρεπε οπωσδήποτε να είναι βαπτισμένοι Ορθόδοξοι.

Έγινε έντονη συζήτηση, αλλά τελικά η πρόταση εγκρίθηκε παμψηφεί. Την σκηνή περιγράφει ο Μακρυγιάννης στο δεύτερο έργο του, τα Οράματα και Θάματα:

«Όταν πιαστήκαμεν εις την Συνέλεψη δια τη θρησκεία....όλοι οι πρέσβεις θυσίασαν πλήθος τραπέζια και χρήματα να μπορέσουν να κάμουν τον σκοπόν τους. Να μην γένει τίποτας, επιαστήκαμεν εκείνην την ημέραν πολύ· από την φιλονικία την πολλή λέγει ο Μεταξάς να το βάλομεν εις τον ψήφον. Του λέγω αυτεινού και όσοι ήταν σύμφωνοι, θρησκεία δεν βαίνομεν εις τον ψήφον· ορθόδοξοι χριστιανοί να κομματιαστούμεν, δυτικοί και ανατολικοί, ότι σήμερον πεθαίνομεν όλοι, τούς λέγω εδώ μέσα. Τότε χωρίς να την βάλομεν εις τον ψήφο, έγινε παμψηφεί...».

Μετά τον αγώνα, η Βουλή, πολιτικά πρόσωπα και λόγιοι αναγνωρίζουν αυτόν τον άρρηκτο δεσμό Έθνους και Εκκλησίας, όπως χαλυβδώθηκε και αποκρυσταλλώθηκε το 1821.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην μεγάλη μορφή του 1ου Κυβερνήτη, Ιωάννη Καποδίστρια. Ο οποίος σημείωνε ότι Έλληνες είναι όσοι παρέμειναν Ορθόδοξοι, όσοι συνέχισαν να μιλούν ελληνικά και όσοι θεωρούσαν ως εθναρχία και πνευματική μητέρα την Εκκλησία τους. Αυτήν την ταυτότητα ορίζει ο Καποδίστριας, αυτήν την σύνδεση Ελληνισμού και Ορθοδοξίας.

Σε κείμενο του για την παιδεία, τονίζει ότι η ελευθερία μπορεί να είναι ευεργετική μόνον εάν εμφορείται από τις αλήθειες του Ευαγγελίου. Μάλιστα, για τον Καποδίστρια το ελληνόπουλο πρέπει να ξεκινάει την παιδεία του με τους αρχαίους Έλληνες και την Ορθόδοξη πίστη και παράδοση.

Πάντοτε πίστευε σε μία Ελλάδα, η οποία θα ευλαβείται την Εκκλησία και γι' αυτό θεωρεί την παιδεία ως τον σκοπό και τον τρόπο με τον οποίον οι Έλληνες πάνω απ' όλα θα μάθουν να σέβονται την Ορθοδοξία και την ιστορία τους.

Ο κ. Χολέβας ολοκληρώνοντας σημείωσε:

«Σήμερα, ακούγεται ο όρος «ουδετερόθρησκο σχολείο, ουδετερόθρησκο κράτος». Από πού βγαίνει αυτή η λογική;

Προέρχεται από την Γαλλική επανάσταση, η οποία ήταν κοινωνική, εσωτερική (εμφύλιες διαμάχες) και δεν είχε καμία σχέση με την χριστιανική πίστη, αλλά την πολέμησε σε κάποιο βαθμό. Και φυσικά η Ελληνική Επανάσταση δεν είχε καμία σχέση με την Γαλλική.

Όσοι μιλούν για ουδετερόθρησκο σχολείο, δεν το κάνουν από σεβασμό στα άλλα θρησκεύματα. Θέλουν να αποκόψουν τελείως την παιδεία από κάθε χριστιανικό στοιχείο.

Οι πρόγονοί μας αγωνίσθηκαν  για ένα κράτος με ταυτότητα Ελληνορθόδοξη και όχι ουδετερόθρησκη.»

Την ομιλία του κ. Χολέβα μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ.

Με ιδιαίτερη χαρά σας ανακοινώνουμε ότι –με την ευχή του Μακαριωτάτου Πατρός μας Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄- το Ίδρυμα Νεότητος & Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών διοργανώνει εορταστική εκδήλωση με τη συμμετοχή των ενοριακών παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων, παρουσιάζοντας χορούς από διάφορες περιοχές της πατρίδας μας.
       Η εκδήλωση θα είναι ένα αφιέρωμα στη προσφορά των δασκάλων του Γένους στην αφύπνιση του Ελληνισμού και την αναγέννηση των επιστημών.

         Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Κυριακής 26 Μαρτίου και ώρα 19.00 στο Αμφιθέατρο του Αρσακείου Ψυχικού (Κοκκώνη 18).

         Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει η Ορχήστρα ΚΑΝΩΝ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του κ. Γεωργίου Δεμελή και θα τραγουδήσει ο κ. Παναγιώτης Λάλεζας.
 

Είσοδος ελεύθερη για όλους

Afisa 26.3.2017

Εκ της Γραμματείας
του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας

Τιμήθηκε και φέτος σήμερα Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017, η μνήμη του Οσίου πατρός ημών Αλεξίου του ανθρώπου του Θεού, στον μοναδικό Ιερό Ναό του Αγίου Αλεξίου της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας στα Κλεισορρεύματα.  
Την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.Κοσμάς ο οποίος κήρυξε το θείο λόγο. Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στον Άγιο Αλέξιο, παρέθεσε τις βασικές προϋποθέσεις που οφείλουμε να ζήσουμε ώστε να γίνουμε και εμείς άνθρωποι του Θεού.
Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος κ.Κοσμάς χειροθέτησε  πνευματικό τον νέο Αρχιερατικό Eπίτροπο Μακρυνείας και εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Φιλίππου Γραμματικούς Μακρυνείας π.Σπυρίδωνα Ιωάννου και έδωσε τις ανάλογες ευχές στο νέο εφημέριο της ενορίας Αγίου Αλεξίου Κλεισορευμάτων π.Ιωάννη Κολοβό. Στην  Θεία Λειτουργία παρέστη και ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου.
 
IMG 4445
 
IMG 4453

Από το Σάββατο του Λαζάρου μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο κι ένα αναστάσιμο πανηγύρι!

Πέρυσι, για πρώτη φορά τα παιδιά της Λευκάδας συνδύασαν τις πασχαλινές διακοπές, το παιχνίδι και την παρέα με την εκκλησιαστική εμπειρία της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας στο δρόμο για το Άγιον Πάσχα. Για δεύτερη χρονιά φέτος ετοιμάζονται να απολαύσουν μια ακόμη «Κατασκήνωση στην Πόλη», το νέο κατασκηνωτικό θεσμό που αγάπησαν και τρεις φορές μέσα στη χρονιά παρακολουθούν!

Στην «Καταφυγή» (οδ. Μεγανησίου 5 - Λευκάδα), λοιπόν, από το Σάββατο του Λαζάρου, 8 μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο, 15 Απριλίου 2017 και για δύο ώρες καθημερινά (12 -2 το μεσημέρι) παιδιά Δημοτικού Σχολείου, αγόρια και κορίτσια, θα συναντιούνται καθημερινά για να «ταξιδέψουν» με βιωματικές δραστηριότητες και παιχνίδι πολύ στους Αγίους Τόπους, εκεί που έζησε ως άνθρωπος, σταυρώθηκε και αναστήθηκε ο Χριστός μας, γνωρίζοντας παράλληλα τη λειτουργική ζωή και τον λαογραφικό πλούτο της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα.

Στην «Κατασκήνωση στην Πόλη» όλα γίνονται με την ευλογία του Σεβ. Ποιμενάρχου μας π. Θεοφίλου, αλλά και με τη φροντίδα και τη βοήθεια των μεγαλύτερων παιδιών και φοιτητών.

Περιλαμβάνει ακόμη εξορμήσεις στην πόλη της Λευκάδας και τις γύρω περιοχές, ενώ την Τετάρτη της Διακαινησίμου ένα αναστάσιμο πανηγύρι (Αναστάσιμος Όρθρος – Θ. Λειτουργία και στη συνέχεια, παιχνίδι και γλέντι πασχαλινό) σ’ ένα από τα κοντινά εξωκλήσια μας θα συμπληρώσει την όμορφη εμπειρία!

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητήσουν πληροφορίες από το Κέντρο Νεότητας και να δηλώσουν συμμετοχή (τηλ.: 2645022415, εσ.: 23 και 6974795265) ά μ ε σ α λόγω του περιορισμένου αριθμού των θέσεων!

Αφισα ΠσχλνΚστΠ2017

Πειραιώς Σεραφείμ: Το μεγάλο γεγονός, της δια βίου μαθήσεως εν Θεώ – Η τελετή λήξης των επιμορφωτικών σεμιναρίων της Ευαγγελιστρίας Πειραιώς

Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου / Ι.Ν.Ευαγγελιστρίας

Με επιτυχία και πολυπληθή συμμετοχή, ολοκληρώθηκε και ο φετινός κύκλος των επιμορφωτικών σεμιναρίων που διοργάνωσε ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιστημόνων Πειραιώς.

Η τελετή λήξης των σεμιναρίων, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 20 Μαρτίου. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο οποίος απένειμε τις βεβαιώσεις συμμετοχής σε όσους παρακολούθησαν με συνέπεια τα σεμινάρια.

Βυζαντινή Χορωδία Σαλαμίνας «Ο Άγιος Μηνάς»

Στην έναρξη της τελετής, βυζαντινούς ύμνους της Μεγάλης Τεσσαρακοστής απέδωσε η Βυζαντινή Χορωδία Σαλαμίνας «Ο Άγιος Μηνάς», υπό την διεύθυνση του χοράρχη μουσικοδιδάσκαλου κ. Ανδρέα Αναστασιάδη Χατζή.

κ. Γεώργιος Γκολέμης

Κάνοντας τον απολογισμό της λειτουργίας του θεσμού των σεμιναρίων, ο συνεργάτης της Ενορίας κ. Γεώργιος Γκολέμης, ανέφερε ότι σε αρμονία και συνάφεια με τα σεμινάρια των δύο προηγούμενων ετών, η φετινή σειρά των μαθημάτων ήρθε να τα συμπληρώσει, να τα ενισχύσει αλλά και να ανοίξει νέους ορίζοντες, πάνω στην βασική θεματολογία τους.

Η ιστορία του τόπου μας, η εκκλησιαστική γλωσσομάθεια και η ορθόδοξη κατήχηση, είναι οι βασικοί θεματικοί άξονες στους οποίους αναπτύσσονται τα σεμινάρια, οκτώ τον αριθμό μέχρι σήμερα.

Έτσι, κάθε χρονιά τα μαθήματα που οργανώνονται μπορούν να θεωρηθούν συνέχεια των αντίστοιχων προηγούμενων, αλλά και να αντιμετωπιστούν αυτόνομα. Αφού κάθε σεμινάριο εξετάζει μία πτυχή, κατηγορία ή περίοδο του γενικού θέματος  στο οποίο ανήκει.

Το 2015 παρουσιάστηκε το πρώτο σεμινάριο για την Μικρασιατική  Ιστορία, το 2016 τα σεμινάρια για την Ιστορία του Πειραιά, την Εκκλησιαστική Γλωσσομάθεια και την Ορθόδοξη Κατήχηση, ενώ το 2017 διοργανώθηκαν σεμινάρια για την Επανάσταση του 1821, την Εκκλησιαστική Γλωσσομάθεια και την Ορθόδοξη Εικονογραφία.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει...» διοργανώθηκε και ένα σεμινάριο που απευθύνονταν σε μουσικούς και αφορούσε την Διεύθυνση Χορωδίας.

Αυτό που επεσήμανε ιδιαίτερα ο κ. Γκολέμης, ήταν πως:

«Ο θεσμός των επιμορφωτικών σεμιναρίων αποτελεί μία νέα ποιμαντική δραστηριότητα. Ξεκίνησε ταπεινά το 2015, να προστεθεί στις υπόλοιπες δράσεις που αφορούν στην διακονία του λαού του Θεού, ευθυγραμμισμένος με την ποιμαντική μέριμνα του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας. Η πατρική σας αγωνία Σεβασμιώτατε, αποτέλεσε και αποτελεί την έμπνευση, για να οργανώνει η Ενορία μας τα σεμινάρια.

Και να, που δύο χρόνια μετά, με την βοήθεια του Θεού, ο θεσμός μεγαλώνει και ωριμάζει σταδιακά, και αρχίζει να καταξιώνεται μέσα στον εκκλησιαστικό χώρο. Σε βαθμό που και άλλες Ενορίες αρχίζουν να οργανώνουν ανάλογα σεμινάρια, αξιοποιώντας ως ασφαλή οδηγό, την εμπειρία της Ενορίας μας

Σύνδεσμος Επιστημόνων Πειραιώς

Ο κύκλος των σεμιναρίων, δεν θα μπορούσε να είχε υλοποιηθεί, χωρίς την δημιουργική και σταθερή συνεργασία του Συνδέσμου Επιστημόνων Πειραιώς, με την Ενορία της Ευαγγελίστριας. Μια συνεργασία που κρατάει πολλά χρόνια, με τον Σύνδεσμο να συμμετέχει ως συνδιοργανωτής σε πλειάδα δραστηριοτήτων.

κ. Παναγιώτης Χαρατζόπουλος

Η παρουσία και ενεργός συμμετοχή του Συνδέσμου στη θεματολογία και την υλοποίηση των σεμιναρίων, προσδίδουν την απαραίτητη επιστημονική βαρύτητα και το κύρος που απαιτούνται, για την εγκυρότητα και αξιοπιστία των γνώσεων που μεταδίδονται.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Φυσικός κ. Παναγιώτης Χαρατζόπουλος, αναφέρθηκε στην ιστορία των σεμιναρίων, την θεματολογία και τους συντελεστές τους.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον ελκυστικό τρόπο με τον οποίον παρουσίασαν τα θέματα τους, οι εισηγητές των σεμιναριακών μαθημάτων, έτσι ώστε να διατηρηθεί αμείωτο το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων, σε όλες τις συναντήσεις.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του και απευθυνόμενος σε όσους παρακολούθησαν τα σεμινάρια, σημείωσε:

«Ευχόμαστε να κρατήσετε βαθιά φυλαγμένο στο νου σας, τον πλούτο των γνώσεων που αποκομίσατε και να πολλαπλασιάσετε αυτόν τον θησαυρό με τον ίδιο ζήλο και επιμέλεια, καταβάλλοντας ο καθένας από εσάς τον δικό του κόπο, που απαιτεί η ατομική μελέτη.»

Η επανάσταση του 1821

κα Αρχοντία Παπαδοπούλου

Το πρώτο σεμινάριο, που πραγματοποιούνταν κάθε Δευτέρα, είχε ως κεντρικό θέμα, την «Επανάσταση του 1821». Η Τουρκοκρατία, η προετοιμασία του Αγώνα, η Επανάσταση, οι εμφύλιες διαμάχες, η απελευθέρωση, οι Μεγάλες Δυνάμεις, ο Καποδίστριας, ήταν κάποιοι από τους σταθμούς στο ιστορικό αυτό ταξίδι.

Στο σεμινάριο φοίτησαν 146 άτομα, με εκείνους που λόγω συμμετοχής να δικαιούνται βεβαίωσης, να φτάνουν τους 92.

Υπεύθυνη των μαθημάτων, ήταν η Φιλόλογος και Ιστορικός κα Αρχοντία Παπαδοπούλου, η οποία στον χαιρετισμό της ευχαρίστησε όλους όσους «συνταξίδεψαν μαζί της σε αυτό το πολυκύμαντο ταξίδι στο τρικυμιώδες πέλαγος της ιστορίας μας, που μας έφτασε μέχρι την απελευθέρωση του Γένους το 1821».

Το Αλφαβητάρι της Εκκλησίας

Στην ελληνική εκκλησιαστική γλωσσομάθεια, ήταν αφιερωμένο το σεμινάριο που πραγματοποιούνταν κάθε Τρίτη με τον τίτλο «Το αλφαβητάρι της Εκκλησίας». Οι συμμετέχοντες σε αυτό έφθασαν τους 93, ενώ βεβαιώσεις έλαβαν λόγω επαρκούς συμμετοχής οι 73.

Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Θεοδωρόπουλος

Η δομή, οι όροι και η διάταξη μιας πρότασης, παρουσιάστηκαν μέσα από το Ευαγγέλιο και τους εκκλησιαστικούς ύμνους. Έτσι, οι συμμετέχοντες κατανοούσαν τα εκκλησιαστικά κείμενα, εμβαθύνοντας στις υποδομές της γραμματικής και του συντακτικού της γλώσσας.

Υπεύθυνος του σεμιναρίου, ήταν ο Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Θεοδωρόπουλος, Θεολόγος και Φιλόλογος. Στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι ο  σκοπός του σεμιναρίου, ήταν αυτός που έχει η Εκκλησία επί αιώνες. Δηλαδή, μέσω των ποιητικών κειμένων και των γλωσσικών μνημείων της λατρείας της, να «μορφωθῇ Χριστός εν υμίν».

Και όπως τονισε:

«Τούτο το αλφαβητάρι είναι γλωσσικό και πνευματικό. Γλωσσικό, για να εξοικειωθούμε με την εκκλησιαστική μας γλώσσα και λατρεία. Αλλά και πνευματικό, ώστε να εμβαθύνουμε στον πνευματικό πλούτο της υμνογραφίας μας και να ανυψωθούμε στα δόγματα της πίστεως μας.»

Όταν μια εικόνα μπορεί να μιλήσει

Σε μια σπουδή στην Ορθόδοξη εικονογραφία ήταν αφιερωμένο το σεμινάριο που πραγματοποιούνταν κάθε  Τετάρτη, με τον τίτλο «Όταν μια εικόνα μπορεί να μιλήσει». Εδώ οι συμμετοχές έφτασαν τις 165, με τους 133 εξ' αυτών να δικαιούνται βεβαίωσης.

Αρχιμανδρίτης Δανιήλ Ψωίνος

Η θέση των εικόνων και ο ρόλος τους στη ζωή μας, ξεκαθάρισαν μέσα από την παρουσίαση του βασικού εικονογραφικού κύκλου, που εικονίζει γεγονότα από την ζωή του Χριστού και της Θεοτόκου, έτσι όπως προσδιορίστηκαν από την εκκλησιαστική σας παράδοση.

Υπεύθυνος των μαθημάτων, ήταν ο Αρχιμανδρίτης Δανιήλ Ψωίνος, Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Πειραιώς.

Ο π. Δανιήλ χαρακτήρισε τα μαθήματα ως «επίσκεψη» στον ξεχωριστό κόσμο των αγίων εικόνων. Και όπως επεσήμανε:

«Η εικόνα όντως μπορεί να μιλήσει κι έχει να μας πει πολλά. Είναι εκείνος ο ξεχωριστός και αλλιώτικος τρόπος με τον οποίον η Εκκλησία μας κηρύττει και θεολογεί. Προσεγγίσαμε την εικόνα όχι ως ένα ζωγραφικό πίνακα ή απλή απεικόνιση, αλλά ως ένα ζωντανό κήρυγμα.

Πρέπει να γνωρίσουμε πόσο πολύτιμη, σημαντική και υψηλά πνευματική είναι μια ορθόδοξη εικόνα

Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ

Κλείνοντας την τελετή λήξης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ απένειμε τις βεβαιώσεις και τα ενθύμια συμμετοχής, σε όσους παρακολούθησαν με συνέπεια και επιμέλεια τα σεμιναριακά μαθήματα.

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ

Απευθυνόμενος σε όλους σημείωσε:

«Η πρωτοποριακή εκκλησιαστική διακονία της Ευαγγελιστρίας Πειραιώς έρχεται να προσφέρει αυτό το μεγάλο γεγονός, της δια βίου μαθήσεως εν Θεώ. 

Θέλω να εκφράσω την απέραντη ευγνωμοσύνη μου αλλά και την ταπεινή μου ευαρέσκεια γι' αυτό το έργο που επιτελείται φιλάνθρωπα, δυναμικά, απέριττα, χωρίς βερμπαλισμούς, αλλά με βαθιά συνειδητότητα.

Να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους εισηγητές οι οποίοι θυσίασαν χρόνο για να προσφέρουν ένα φως και ένα δρόμο. Γιατί σήμερα υπάρχει δυστυχώς μια υπνώττουσα υποθερμία στις συνειδήσεις των ανθρώπων. Και δεν μεταλαμπαδεύονται τα ζώπυρα της πίστεως στην διάδοχη γενεά» .

Φωτογραφίες: Παναγιώτης Καράπασιας

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Το Ίδρυμα Νεότητας και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και οι εκδόσεις Εν Πλω διοργανώνουν διήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια του οποίου θα πραγματοποιηθούν:

Έκθεση βιβλίου με πολλές προσφορές σε επιλεγμένους τίτλους
•Εκδήλωση-αφιέρωμα στον Μητροπολίτη Σουρόζ ΑΝΤΗΟΝΥ BLOΟM
Ημερίδα με θέμα: «Πορευόμενοι με ενάντιους ανέμους:
Αναζητώντας νόημα ζωής στην Ορθόδοξη Εκκλησία»
Μουσικοθεατρικές παραστάσεις
Παρουσιάσεις βιβλίων και
•Ανοιξιάτικη γιορτή παιδικού βιβλίου και χειροτεχνίας με αφορμή την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου
λεπτομέρειες για τις παιδικές εκδηλώσεις εδώ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΣΟΥΡΟΖ ANTHONY BLOOM

Screen Shot 2017-03-19 at 23.13.25

Σάββατο 1 Απριλίου, 12:00μ

Εκδήλωση αφιερωμένη στον ΑΝΤΗΟΝΥ BLOΟM με αφορμή την επανέκδοση του βιβλίου του «Πορεία και Συνάντηση»,
σε συνεργασία με την πολιτιστική εταιρία «Αίνος».

Ομιλητές:
π. Βασίλειος Χριστοδούλου, εφημέριος του Ι. Ναού Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Καλλιθέας
Δρ. Νίκη Τσιρώνη, βυζαντινολόγος
Βασίλης Αργυριάδης , επιμελητής της έκδοσης
και συντονιστής της συζήτησης

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί video της Βερονίκ Μάγκνες αφιερωμένο στον Μητροπολίτη Σουρόζ Αντώνιο.

***

ΗΜΕΡΙΔΑ

Screen Shot 2017-03-19 at 23.15.28

Σάββατο 1 Απριλίου, 5:30μμ - 8:30μμ

«Πορευόμενοι με ενάντιους ανέμους:
Αναζητώντας νόημα ζωής στην Ορθόδοξη Εκκλησία»

Το πρόγραμμα της ημερίδας περιλαμβάνει τη διοργάνωση 2 συνεδριών:

17.30 - 18.45: 1η ΣΥΝΕΔΡΙΑ
«Αγαπώ τον Χριστό...αλλά όχι την Εκκλησία...»
Συντονιστής:Αρχιμ.Συμεών Βενετσιάνος
Εισηγητές: π. Βασίλειος Θερμός, Φανή Κουτσοβίτη

19.00 - 20.30: 2η ΣΥΝΕΔΡΙΑ
«Μεταγγίζοντας Ζωή στην καθημερινή ζωή»
Συντονιστής: π. Αντώνιος Καλλιγέρης
Εισηγητές:π.Αλέξανδρος Καρυώτογλου, Γρηγόρης Βασιλειάδης

***

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

Screen Shot 2017-03-19 at 23.24.30

Κυριακή 2 Απριλίου, 12:00μ

Επίσημη παρουσίαση των βιβλίων της αγαπημένης συγγραφέως Μαρίας Παστουρματζή, που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Εν πλω:
•Ο Άγιος
•Αν δεν ερχόσουν εσύ
•Αγαπησέ με
•Ο καλλιτέχνης του Θεού
Θα μιλήσουν
π. Βασίλειος Κοντογιάννης,
πρόεδρος του Συλλόγου «Εθελοντική Διακονία Ασθενών»
Κωνσταντίνος Γανωτής, συγγραφέας-φιλόλογος
Σοφία Κουτσούρη-Δορμπαράκη, φιλόλογος
Αποσπάσματα από τα βιβλία θα διαβάσει ο αγαπημένος
ηθοποιός Στέλιος Μάινας

***

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Screen Shot 2017-03-19 at 23.10.44

Σάββατο 1 Απριλίου, 9:00μμ

ΛΕΥΚΟ ΓΡΑΜΜΑ

Παράσταση λόγου & μουσικής βασισμένη στον ομότιτλο νέο δίσκο
του Στέφανου Δορμπαράκη

•Κείμενα: π. Γεώργιος Δορμπαράκης
•Αφήγηση κειμένων: Σοφία Χατζή
•Λύρα: Γιώργος Κοντογιάννης
•Πνευστά: Νίκος Παραουλάκης
•Κιθάρα-τραγούδι: Ισίδωρος Πάτερος
•Μουσική επιμέλεια, σύνθεση, κανονάκι, πιάνο, τραγούδι :
Στέφανος Δορμπαράκης

Screen Shot 2017-03-19 at 23.28.35

Κυριακή 2 Απριλίου, 8:00μμ

«Μάνα μου και Παναγιά»

Μουσική εκδήλωση με την Καίτη Κουλλιά και τους συνεργάτες της
Μέσα στο κατανυκτικό κλίμα της Μεγάλης Σαρακοστής θα φέρει στα χείλη μας τραγούδια των μεγάλων δημιουργών και στίχους ποιητών, χαρισμένους στη μάνα και στην Παναγιά, τη Μητέρα της σιωπής. Θα ακουστούν ακόμα παραδοσιακά τραγούδια και ύμνοι της Μ. Εβδομάδας από τις διάφορες περιοχές της Ελλάδας, της Κάτω Ιταλίας.
Συμμετέχουν:
Κυριάκος Γκουβέντας, βιολί
Στέφανος Δορμπαράκης, κανονάκι

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Μεγάλου Βασιλείου 15, Αθήνα

5 λεπτά από τον σταθμό ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ | ΧΑΡ.ΤΡΙΚΟΥΠΗ 6-10, ΑΘΗΝΑ, Τ 211 11 98 900

<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>
Σελίδα 1 από 269
Site Created by Pixel Orange