Team

Team

Όπως κάθε χρόνο εδώ και 7 συναπτά έτη, στον Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ν. Χαλκηδόνας η χριστουγεννιάτικη εορτή του Κατηχητικού είχε κάτι διαφορετικό να μας πει. Μάλλον είχε να μας πει για τις ίδιες αιώνιες αλήθειες…αλλιώς! Τόσο η παρουσίαση όσο και η διεξαγωγή της εορτής πραγματοποιήθηκαν αποκλειστικά και μόνο από τα παιδιά, με τους γονείς, τις Κατηχήτριες και τους ιερείς να παρακολουθούν περήφανοι! Αρχικά, το Μέσο Κατηχητικό έψαλε το Απολυτίκιο και το Κοντάκιο των Χριστουγέννων, υπό την διεύθυνση του ιεροψάλτη του Ναού κ. Απόστολου Ντερέκη. Στη συνέχεια, τα παιδιά του Προσχολικού και του Κατώτερου Κατηχητικού, υπό την εποπτεία των Κατηχητριών τους κ. Ευαγγελίας Θεοχάρη, κ. Στυλιανής Παρπούκια και κ. Σεβαστής Παρπούκια, συγκίνησαν τους παρευρισκομένους με την απαγγελία των ποιημάτων και των τραγουδιών τους. Ακολούθησε από τα παιδιά του Μέσου Κατηχητικού η δραματοποίηση του θεατρικού της Κατηχήτριάς τους κ. Κωνσταντίνας Κιτάντη, με τίτλο «Όπου φτωχός..». Κατόπιν, απονεμήθηκαν από την κ. Κωνσταντίνα και τον π. Δημήτριο, υπεύθυνο του Κατηχητικού έργου, «Βραβεία Πνευματικής Προόδου» στα παιδιά Ιωάννη Βλάμη, Μαρία Κούρου, Μαριτίνα Βλάμη, Αθανασία Ντουραντώνη, Χρύσα Τσαλλμόρι και Ιωάννα Ντουσάκη, μια εφευρετική και πρωτοποριακή κίνηση που θα καθιερωθεί ώστε να τιμά τα παιδιά για την πνευματική τους εξέλιξη. Τον επιλογικό λόγο ανέλαβε ο π. Χρύσανθος, Προϊστάμενος του Ναού, ο οποίος αναφέρθηκε λεπτομερώς στα συστατικά της επιτυχίας του κατηχητικού έργου που τελείται στην ενορία μας και έκλεισε με ένα ανοιχτό κάλεσμα, απευθυνόμενο προς τα παιδιά και κατ΄επέκταση προς τους γονείς. Ευχαριστίες αποδόθηκαν, επίσης, προς τον κ. Πέτρο Γονατά, για τη συνεισφορά του στην ανέγερση των νέων Αιθουσών του Κατηχητικού. Στο τέλος, όλα τα παιδιά τραγούδησαν το «Τρίγωνα Κάλαντα» και η γιορτή ολοκληρώθηκε με μοίρασμα δώρων -δωρεά του κ. Γιώργου Κιτάντη- και κέρασμα χειροποίητων γλυκισμάτων των κυριών του Φιλοπτώχου Ταμείου και της Ερανικής Επιτροπής της ενορίας μας. Τα κατηχητικά μαθήματα θα συνεχιστούν την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017. Ευλογημένο το νέο έτος!
Κωνσταντίνα Κιτάντη, Θεολόγος-Κατηχήτρια

 

 

Διαβάστε περισσότερα

 

 

Συνάντηση με τους νεοεισαχθέντες φοιτητές και φοιτήτριες στα ΤΕΙ και ΑΕΙ της πατρίδος μας, πραγματοποίησε για δέκατη τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015 το απόγευμα, στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητος Ευβοίας στη Χαλκίδα.

            Εκεί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας δεξιώθηκε τούς φοιτητές, είχε την ευκαιρία να τούς συγχαρεί προσωπικά για την επιτυχία της εισαγωγής τους στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση, να συζητήσει μαζί τους, να τους διανείμει ως ελάχιστη ευλογία, το Ημερολόγιο 2017 της Ιεράς Μητροπόλεως, Αφιερωμένο στην προσφορά του Ευβοϊκού Ιερού Κλήρου για την ελευθερία της Πατρίδος μας και έτσι να αρχίσει μία νέα επικοινωνία του Επισκόπου μας με την Τοπική Εκκλησιαστική Κοινότητα, επίλεκτο τμήμα της οποίας είναι οι νέοι και νέες μας.
            Κατά την διάρκεια της συνάντησης, η Χορωδία και Ορχήστρα του Λυκείου Κανήθου Χαλκίδος, υπό την διεύθυνση του κ. Γιώργου Αντωνίου παρουσίασε ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, τραγουδώντας τα ποιήματά του Ναοί στο σχήμα τ’ ουρανού, σε σύνθεση Μίκη Θεοδωράκη, Ελένη, σε σύνθεση Λίνου Κόκοτου, Η Μάγια, σε σύνθεση Μίκη Θεοδωράκη, Τα τζιτζίκια, σε σύνθεση Λίνου Κόκοτου, Το τρελοβάπορο, σε σύνθεση Δημήτρη Λάγιου, Ο Έρωτας τ' αρχιπέλαγος, σε σύνθεση Ηλία Ανδριόπουλου, Ο Αύγουστος, σε σύνθεση Λίνου Κόκοτου, Το χρυσό κλειδί, σε σύνθεση Λίνου Κόκοτου, Μενεξές, σε σύνθεση Δημήτρη Λάγιου και Το Μονόγραμμα vιι, σε μελοποίηση του μαέστρου Γιώργου Αντωνίου, ενώ έκλεισε το πρόγραμμα τραγουδώντας το επίκαιρο HappyChristmasτου JonhLennon και της YokoΟno.
            Την Συναυλία παρουσίασε υποδειγματικά η φιλόλογος καθηγήτρια του Λυκείου κ. Αμαλία Κωτσαλά.
            Στην ομιλία του προς τους φοιτητές ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος ανέφερε ότι η Εκδήλωση αυτή γίνεται με πολλή αγάπη και πολλή καρδιά, για να τιμηθούν από την τοπική Εκκλησία τα παιδιά που εισήχθησαν στο Πανεπιστήμιο.
Ο Σεβασμιώτατος, απέδωσε ακόμη, τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήριά του στον μαέστρο κ. Αντωνίου, τα παιδιά της Χορωδίας και Ορχήστρας και την Διεύθυνση του Σχολείου, τονίζοντας ότι από τις συχνές επισκέψεις του στα Σχολεία έχει διαπιστώσει το σπουδαίο έργο που εκεί επιτελείται, όχι μόνο στο ζήτημα της μετάδοσης γνώσεων, αλλά και σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, όπως η αποψινή του Λυκείου Κανήθου.
Εν συνεχεία, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στα παιδιά που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Μητροπολίτου, όπως και τουςγονείς, οι οποίοι παρέστησαν, ενώ αναφέρθηκε και στους δύο παρισταμένους καθηγητές του κ. Αθανάσιο Τσόκα και την σύζυγό του κ. Δέσποινα.
Απευθυνόμενος προς τους νέους φοιτητές και τις νέες φοιτήτριες, επεσήμανε ότι επιθυμία του είναι, μέσα από την επικοινωνία αυτή, να εκδηλώσει την διάθεση να είναι μαζί με τα παιδιά: «Θέλω να καλλιεργηθεί μια προσωπική σχέση μεταξύ των παιδιών, της Μητροπόλεως και των Ενοριών, γιατί η Μητρόπολις δεν είναι μια απλή υπηρεσία».
Ακόμη και παίρνοντας αφορμή από το τραγούδι Τρελοβάπορο, το οποίο απέδωσε η Χορωδία, ανέφερε την παρομοίωση της Εκκλησίας με πλοίο και τόνισε τον στόχο της πορείας αυτού του πλοίου, που είναι η Ανάσταση, η χωρίς θάνατο ζωή, η Βασιλεία του Θεού και αναφέρθηκε στον «βιγλάτορα» του πλοίου, τον «Ήλιο τον ηλιάτορα», τον «Ήλιο της δικαιοσύνης» Ιησού Χριστό, ο οποίος τραγουδιέται από τους ποιητές, οι οποίοι εκφράζουν και με αυτό τον τρόπο, το «συναμφότερον» της Πίστεως και του Γένους, καλώντας τα παιδιά να μην γίνονται ευκολόπιστα σε όσους προσπαθούν να τα πείσουν, να εγκαταλείψουν το πλοίο της Εκκλησίας.
Μίλησε, επιπλέον, για το εκλεκτό δυναμικό της Πατρίδος μας, που εξακολουθεί να υπάρχει και ευχήθηκε σε όλα τα παιδιά να έχουν καρδία και να ζουν την παράδοση του Γένους, ενώ, κλείνοντας, τα παρακάλεσε να θεωρούν την Μητρόπολη ως το σπίτι τους, στην οποία μπορούν να απευθύνονται όχι μόνο για ηθική βοήθεια, αλλά και για υλική βοήθεια, αφού τα χρήματα της Εκκλησίας είναι για να προσφέρονται στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη: «Ο λαός τα προσφέρει και στον λαό επανέρχονται», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τοπική μας Εκκλησία αθόρυβα, αλλά αποδοτικά, συμπαραστέκεται παντοιοτρόπως σε αρκετά παιδιά κατά το διάστημα των σπουδών τους, ενώ ο τρόπος αυτός της επικοινωνίας του Μητροπολίτου μας με τούς νέους και τις νέες της Μητροπολιτικής μας περιφερείας, ο οποίος βασίζεται στην προσωπική συνάντηση και γνωριμία και αποσκοπεί στην ανάπτυξη ουσιαστικής σχέσεως, αποτελεί τον κατ' εξοχήν τρόπο επικοινωνίας της Εκκλησίας, την κοινωνία των προσώπων.
Στην Εκδήλωσδη παρευρέθηκαν ακόμη ο Πρωτοσύγκελλος π. Νικόδημος Ευσταθίου, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Φιλόθεος Θεοχάρης, ο Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ι. Ναού Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος Αρχιμ. Αιμιλιανός Χρήστου, ο Σταυροφ. Αντώνιος Αντωνίου, πατέρας του μαέστρου και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητος Χαλκίδος κ. Παναγιώτης Καράβας.
Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος
 
 
 
 
 
 
 

Με κάθε τρόπο και στην συγκεκριμένη περίπτωση με τον πιο πρωτότυπο η Ενορία του Αγίου Στυλιανού Γκύζη, θέλησε για ακόμα μια φορά να δείξει το ξεχωριστό και φιλικό πρόσωπό της, και να κάνει την διαφορά, δίνοντας στους νέους της Ενορίας την δυνατότητα να εκφραστούν να διασκεδάσουν και να αθληθούν μέσα από το...paintball!

Συγκεκριμένα την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016 το μεσημέρι, ξεκινήσαμε με πούλμαν όλοι μαζί (παιδιά Λυκείου) με προορισμό κοντινές εγκαταστάσεις paintball όπου προσφέρθηκε η δυνατότητα στους νέους να ζήσουν την συναισθηματική ένταση του συγκεκριμένου πρωτότυπου ομαδικού παιχνιδιού.
Μια ακόμη δράση αθλητικού και κοινωνικού περιεχομένου υπό την φροντίδα και την υποστήριξη του τομέα Νεότητος της Ενορίας μας.

Για όσους δεν γνωρίζουν, το paintball είναι ένα ομαδικό άθλημα, στο οποίο δύο ή περισσότερες ομάδες προσπαθούν να πετύχουν τον στόχο τους, ο οποίος δεν είναι άλλος από την εξουδετέρωση των μελών της απέναντι ομάδας, στα οποία εξαπολύουν «σφαίρες» οι οποίες είναι γεμάτες με χρώμα.

Είναι ένας συνδυασμός κρυφτού και κυνηγητού σε πιο εξελιγμένη μορφή.

Όπως φάνηκε πάντως από το αποτέλεσμα οι νέοι της Ενορίας μας είναι αρκετά δραστήριοι και δυναμικοί!

Εκ της Ενοριακής Νεανικής Εστίας Ι. Ν. Αγίου Στυλιανού Γκύζη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Την Παρασκευή 13  Ιανουαρίου 2016, στις 6.00 μ.μ., πραγματοποιήθηκε η πρώτη Κατηχητική Σύναξη στο Ίδρυμα του Κ.Α.Α.Π. Βούλας, για το νέο έτος  2017 μ.Χ.
 
Στην αρχή  έγινε η προσευχή και το μάθημα κανονικά, αφιερωμένο στα Θεοφάνεια και τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και Βαπτιστή. 
 
Στη συνεχεία η Κατηχήτρια κ. Φανή Τριπολιτσιώτη διηγήθηκε στα παιδιά για την ιστορία της Αγιοβασιλόπιτας και πως διασώθηκε η ανάμνησή της μέχρι τις ημέρες μας. Ακολούθως τελέσθηκε η Ακολουθία της Ευλογίας της Βασιλόπιτας, από τον Υπεύθυνο Ιερέα του Ιδρύματος π. Αντώνιο Χρήστου, ο οποίος ευχήθηκε σε  όλα τα παιδιά  καλή,  ευλογημένη και καρποφόρα πνευματικά χρονιά.
 
Μετά έγινε η διανομή των κομματιών σε  κάθε παιδί.
Το φλουρί φέτος βρέθηκε στο κομμάτι του Κατηχητού κ. Δημητρίου Κομπορθέκα.
 
Μετά οι Κατηχητές κ. Μιχαήλ Παπαργύρης και κ. Δημήτριος Κομπορθέκας παρουσίασαν ένα μικρό θεατρικό με θέμα τα Θεοφάνεια και την Βάπτιση των Χριστιανών. 
 
Με την ολοκλήρωση της 1ης συνάντησης τα παιδιά οδηγήθηκαν στους θαλάμους τους, ανανεώνοντας  το ραντεβού τους για την επόμενη Παρασκευή στην 2η συνάντηση για το 2017.
 

Με την ανατολή του νέου έτους  οι Νεανικές Κατηχητικές Συντροφιές της ενορίας Αγίου Στυλιανού Γκύζη, έκοψαν την βα­­σιλόπιτά τους το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017. Τις βασιλόπιτες ευλόγησε ο Εφημέριος και υπεύθυνος Ιερέας Νεότητος του Ιερού Ναού πρεσβ. Αντώνιος Μπεζαΐτης. Στην σύντομη προσφώνησή του ο π. Αντώνιος ευχήθηκε στα παιδιά και στους νέους, το νέο έτος να είναι ευλογημένο με πλούσιους πνευματικούς καρπούς και κατά Θεό προκοπή.

 

 

 

 


Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017, στις 12:00 το μεσημέρι, συνεχίζοντας ο κύκλος ομιλιών στη Σχολή Γονέων του Ιερού Ναού Κοιμ. Θεοτόκου Ελ. Βενιζέλου στο Πολύγωνο, θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνάντηση της Σχολής.
Ομιλήτρια θα είναι η κ. Γλυκερία Μοστρού – Αντωνέλλου  
Λοιμωξιολόγος-Παιδίατρος και το θέμα το οποίο θα αναπτύξει είναι:

«Σχέσεις Γονέων και Παιδιών »

Η ομιλία θα γίνει στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου κάτωθεν του Ιερού Ναού. Είσοδος Ελεύθερη

Διαβάστε περισσότερα

Παρακαλούμε να ανακοινώσετε, την Κυριακή 22 Iανουαρίου, προς το ευσεβές εκκλησίασμα την εκδήλωση αυτή –πάντοτε βέβαια σε καλή συνεννόηση με τον σεβαστό Προϊστάμενο του Ι. Ναού- καλώντας τους πιστούς να την παρακολουθήσουν.
 
 
                           ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ   
          Το Ίδρυμα Νεότητας και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών  διοργανώνει μια εκδήλωση με αφορμή την Εορτή των Τριών Ιεραρχών το Σάββατο 28 Ιανουαρίου και ώρα 18:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Ρουφ (Μεγ. Βασιλείου 15).
          Κεντρικό θέμα της εκδήλωσης είναι:

 
"Ο διάλογος επιστήμης και πίστης με επίκεντρο τον άνθρωπο".

Θα μιλήσουν:
  • Δρ Ευάγγελος Γογγολίδης, Χημικός Μηχανικός ΜΙΤ, Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Νανοτεχνολογίας και Νανοεπιστήμης ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»
  • Δρ Κανάρης Τσίγκανος, Καθηγητής Αστροφυσικής, Τμήμα Φυσικής Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Δρ. Δημήτριος Μπούμπας, Καθηγητής Παθολογίας, Τμήμα Ιατρικής Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
 
  Συντονίζει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος
 
Σας αποστέλλουμε το δελτίο τύπου και την αφίσα της εκδήλωσης:ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ
ΑΦΙΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ  Η παρουσία σας θα αποτελέσει μεγάλη τιμή και χαρά για όλους μας.

 
  • Για την εύρυθμη διοργάνωση της εκδήλωσης παρακαλείσθε θερμά να δηλώσετε  εγκαίρως τη συμμετοχή σας έως την Τετάρτη 25/1 στα τηλ. 213 0184438 - 431 - 436.
  • Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.
  • Είσοδος ελεύθερη.
 
 
Εκ της Γραμματείας 
του Ιδρύματος Νεότητος & Οικογένειας

 

22 Ιανουαρίου 2017

Του Ηλία Λιαμή, δρ Θεολογίας,
Αρχισυντάκτη της ιστοσελίδας

ΛΑΧΤΑΡΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΒΑΣΗ

Αγαπημένε μου φίλε,  Αγαπημένη μου φίλη,

Λίγο παράξενος ο πρωταγωνιστής της σημερινής περικοπής. Και λίγο αντιφατικός, τουλάχιστον φαινομενικά. Μια προσωπικότητα όμως, που με τη δική της, ιδιαίτερη διαδρομή, αποκαλύπτει στοιχεία διαχρονικά και δρόμους υπέρβασης, δρόμους που οδηγούν στον καρδιογνώστη Κύριο. 

Πλούσιος και αρχιτελώνης ο Ζακχαίος, με το όνομά του να προέρχεται από το «Ζαχαρίας», που στα εβραϊκά σημαίνει «θυμήθηκε ο Θεός». Και όντως, η εξέλιξη της ζωής του δικαίωσε το όνομά του.

Μια από τις πιο συγκινητικές πτυχές της σημερινής αφήγησης, είναι η λαχτάρα για μια συνάντηση. Μια λαχτάρα, που παραμερίζει κοινωνικές συμβατικότητες και καθωσπρεπισμούς. Ένας πλούσιος, επώνυμος και βέβαια όχι τόσο συμπαθής στον κοινωνικό του περίγυρο, αδιαφορεί για την εικόνα που δίνει. Ανακατεύεται με τη φτωχολογιά, ψάχνει ένα άνοιγμα, ανάμεσα στον όχλο και τέλος, ανεβαίνει σ’ ένα δέντρο, μήπως και τελικά δει, μόνον να δει, κάποιον, που ούτε που τον έχει συναντήσει ποτέ. Κάποιον, που ίσως να άκουσε γι’ αυτόν κάποιες διηγήσεις. Εκεί πάνω σκαρφαλωμένος, κινδυνεύει να εκτεθεί. Οι φτωχοί και οι ασήμαντοι θα βρουν μια χρυσή ευκαιρία να τον χλευάσουν, όπως πάντα όλοι αυτοί ψάχνουν ευκαιρία να εντοπίσουν το αδύνατο σημείο των ισχυρών, που τους μισούν, τους φθονούν και τους φοβούνται. Αλλά και οι όμοιοί του πλούσιοι και Φαρισαίοι θα τον κατηγορήσουν, πως πλησιάζει εκείνον, που επίσης μισούν και ψάχνουν τρόπο να απαλλαγούν απ’ αυτόν.

Ποτέ δε θα μάθουμε τις διαδρομές, που διήνυσε αυτή η λαχτάρα, πριν βρει διέξοδο πάνω στη συκομουριά. Ίσως και να μη χρειάζεται. Ο καθένας από μας, έχει τους δικούς του, προσωπικούς λόγους, που γεννάνε τη λαχτάρα μιας ανάλογης συνάντησης. Δυστυχώς όμως, η δική μας λαχτάρα χάνει πολλές φορές τον δρόμο της, είτε από τη σοβαροφάνεια, είτε από τη ραθυμία, είτε και από τη διάσπαση στα πολλά, σοβαρά και ασήμαντα της καθημερινότητας.

Ο Ζακχαίος όμως δεν είναι μόνο μικρόσωμος. Είναι και παιδί, όχι στην ηλικία, αλλά στον αυθορμητισμό και την αγιότητα. Κανένα «φίλτρο» δεν εμποδίζει τη λαχτάρα της ψυχής του να οδηγήσει τις πράξεις του. Για τους πολλούς, παιδιαρίζει. Ίσως όμως γι’ αυτούς να είπε ο Χριστός:

«Εὰν μὴ στραφῆτε καὶ γένησθε ὡς τὰ παιδία, οὐ μὴ εἰσέλθητε εἰς τὴν βασιλείαν τῶν οὐρανῶν». (Μτθ. 18:3)

Αυτό όμως το …παιδί, είναι γεμάτο ευγνωμοσύνη και αποφασιστικότητα. Αν η περασμένη Κυριακή είναι αφιερωμένη στην αχαριστία των εννέα λεπρών, σήμερα η περικοπή ξεχειλίζει από την ευγνωμοσύνη που προκάλεσε μόνο ένα βλέμμα. Ο Χριστός στρέφει στην συκομουριά το βλέμμα του και η ζωή του Ζακχαίου αλλάζει. Όλα είναι έτοιμα γι’ αυτήν την αλλαγή. Δεν χρειάζεται ούτε θαύμα, ούτε ιδιαίτερη διδασκαλία. Λείπει μόνο μια αφορμή, ένα ασήμαντο γεγονός, μια επίσκεψη. Μα επίσκεψη, απ’ αυτές τις επισκέψεις που δεχόμαστε καθημερινά από τη Χάρη του Θεού, αλλά τυχαίνει, πάντα τυχαίνει να είμαστε απασχολημένοι. Ο Ζακχαίος όμως ήταν σε επιφυλακή. Και άδραξε αυτήν, ίσως τη μόνη ευκαιρία που είχε, για να αλλάξει. Και άλλαξε!

Την ώρα που ο Χριστός διαβαίνει το κατώφλι, ο Ζακχαίος έχει αποφασίσει, πως πρέπει να Του κάνει χώρο. Μέσα στο σπίτι του, η αδικία, η πλεονεξία, ακόμη και μόνο η νυχθημερόν απασχόληση με το “πόσα κερδίζω, πόσα χάνω”, έχει κατακλύσει τα πάντα. Αισθάνεται, πως πρέπει να πετάξει …σαβούρα. Δεν είναι κατηγορούμενος, κανείς δεν μπορεί να τον βλάψει, ούτε ο Χριστός του ζητάει κάτι. Είναι ο ίδιος, που αισθάνεται βαρύς. Αρκεί και μόνο η παρουσία του Χριστού όμως, για να βάλει σε πράξη ένα σχέδιο, που φαίνεται να το επεξεργάζεται χρόνια. Μισή περιουσία και τετραπλή αποζημίωση. Είναι πολύ ακριβή όλα αυτά, για να είναι της στιγμής. Ένας απολωλός, ένας πλανεμένος, πρότυπο σταθερότητας και συνέπειας για πολλούς από μας, που βέβαιοι για τα έργα και τη διάθεσή μας, βλέπουμε τις όποιες αποφάσεις μας για μια ποιοτικότερη πνευματική ζωή να «ξεφουσκώνουν» εν τη γενέσει τους.

Κάποιοι τέτοιοι, ως συνήθως, θυμήθηκαν να γογγύσουν, ενθυμούμενοι το αμαρτωλό παρελθόν του. Βλέπουν τη διάθεση, βλέπουν τη μετάνοια, βλέπουν την επανόρθωση. Δεν συγκινούνται. Ο Χριστός γι’ αυτούς χρειάζεται για να υπογραμμίσει την υπεροχή τους. Εκείνος όμως ήρθε να θυμίσει την κοινή καταγωγή όλων, «καθότι και αυτός υιός Αβραάμ εστιν». Σιγά-σιγά, ο μεγαλύτερος αδελφός του ασώτου, δίπλα-δίπλα με τον Φαρισαίο, πλησιάζουν, μαζί με το Τριώδιο.

Ας έρθουμε όμως στη σημερινή περικοπή, από το 19ο κεφάλαιο του ευαγγελιστή Λουκά

Διαβάστε ολόκληρο το μάθημα

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ
ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ
Η ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ΚΟΙΜΗΣΗ
ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Ο ΖΑΚΧΑΙΟΣ
ΚΑΙ Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ
NOIKApater i-koimisis-theotokou2 24570325362 0a9f0a9777 o

Επισκεφτείτε το ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΚΑΤΗΧΗΣΗΣ
ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ

της ιστοσελίδας catichisis.gr

 

 

Κυριακή, 22 Ιανουάριος 2017 12:30

Ο Ζακχαίος και η σωτηρία του [Γ.Λ.22-01-2016]

 

ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΕΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΕΣ ΕΦΗΒΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ
14η συνάντηση κατηχητικής χρονιάς 2016-2017

1. Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ
α. ΠΡΩΪΝΗ ΚΑΙ ΒΡΑΔΙΝΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ
Από το κατηχητικό βοήθημα:"Οι καρποί του Αγίου Πνεύματος" Ι.Μ.Δημητριάδος

(Στην αρχή του μαθήματος ανάβουν τα μέλη της ομάδας σας το καντήλι και το θυμιατό στο εικονοστάσι της αίθουσάς σας, μοιράζετε τα αντίτυπα της προσευχής και ζητάτε από κάθε μέλος της νεανικής συντροφιάς σας να διαβάσει έναν στίχο προσευχής. Προτρέψτε τους να διαβάζουν τις προσευχές καθημερινά.)

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΣΤΟΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ (

Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου
)

13Mpr

 ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ
PR

2. ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 15/01/2017

Α.Ο ΖΑΚΧΑΙΟΣ ΚΑΙ Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ
24570325362 0a9f0a9777 o
Θέματα κατηχητικών συναντήσεων Ι.Μ.Κέρκυρας
"ΚΑΡΠΟΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΛΑΣΙΩΝ: ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΖΩΗ ΜΑΣ"

Β. "ΛΑΧΤΑΡΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΒΑΣΗ"
Ηλία Λιαμή, Δρ.Θεολογίας, αρχισυντάκτη ιστοσελίδας

1

Γ. "ΣΥΓΧΩΡΩ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ;"
Θέματα κατηχητικών συναντήσεων για εφήβους Ι.Μ.Κερκύρας
"ΚΑΡΠΟΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΛΑΣΙΩΝ: ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΖΩΗ ΜΑΣ"

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Σκοπός αυτής της ενότητας είναι να επιλέξετε μαθήματα και δραστηριότητες που ταιριάζουν περισσότερο στους εφήβους της ενοριακής συντροφιάς σας

3. ΣΕΙΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 2016-17
"ΣΤΟΝ ΘΕΟ ΒΡΙΣΚΩ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΟΥ"

  Ι.Μ.ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Επιμέλεια: π.Θεμιστοκλής Μουρτζανός
13ο μάθημα: "ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟ;"
14M

Πατήστε εδώ για να δείτε τα προηγούμενα μαθήματα του κατηχητικού βοηθήματος

4. ΣΕΙΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ "ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ"
  Ι.Μ.ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
13ο μάθημα: ΘΑΡΡΟΣ & ΑΛΗΘΕΙΑ, ΔΕΙΛΙΑ & ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ο Βαρνάβας, ο Παύλος, ο Ελύμας και ο Σέργιος

14mzoume
Τα μαθήματα συνέγραψαν οι κατηχητές του Ι.Ν.Αγ.Πάντων πόλεως π.Θεμ. Μουρτζανός, π.Σπ. Τριαντάφυλλος, πρεσβ. Μ. Κυτιλή-Μουρτζανού, πρεσβ. Αντ. Μάνδυλα-Τριαντάφυλλου. Μ. Κάλλου, Ελ.Ρίκου, Στ.Βλάχου, Στ.Καρύδη

Πατήστε εδώ για να δείτε τα προηγούμενα μαθήματα του κατηχητικού βοηθήματος

5. ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ
ΣΕΙΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ "Παιδεία Κυρίου: Προετοιμασία για ζωή με νόημα"
  Ι.Μ.ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
13ο μάθημα: H κιβωτός της Διαθήκης
14mnoima

6. ΣΕΙΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ "O ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ ΜΑΣ"
Ι.Μ.ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
13ο μάθημα: Υλισμός και πνευματικότητα  - Ο άφρονας πλούσιος
14mzoi
Τα μαθήματα συνέγραψαν οι κατηχητές του Ι.Ν.Αγ.Πάντων πόλεως Ι.Μ.Κερκύρας π.Θεμ. Μουρτζανός, π.Σπ. Τριαντάφυλλος, πρεσβ. Μ. Κυτιλή-Μουρτζανού, πρεσβ. Αντ. Μάνδυλα-Τριανταφύλλου. Μ. Κάλλου, Ελ.Ρίκου, Στ.Βλάχου, Στ.Καρύδη, Όλ.Δρίτσα

Πατήστε εδώ για να δείτε τα προηγούμενα μαθήματα του κατηχητικού βοηθήματος
7.ΣΕΙΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ "ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΟΤΗ ΜΟΥ ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟ" ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ
  Ι.Μ.ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Μάθημα 13ο: ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΣ - Οι Άγιοι Αθανάσιος και Κύριλλος, Πατριάρχες Αλεξανδρείας (18 Ιανουαρίου)
14mnioti
Πατήστε εδώ για να δείτε τα προηγούμενα μαθήματα του κατηχητικού βοηθήματος
8. ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ
2
9. ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ

Επιλέξτε από τη Συλλογή Διδακτικών ταινιών για εφήβους
v.e
10. ΤΡΑΓΟΥΔΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΕΑΝΙΚΕΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΕΣ

TR

Επισκεφτείτε το ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΚΑΤΗΧΗΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ
της ιστοσελίδας catichisis.gr

Πατήστε εδώ για να δείτε τις προτάσεις της εβδομάδας για τα παιδιά δημοτικού σχολείου. Ορισμένες από αυτές μπορούν να διαμορφωθούν για εφήβους γυμνασίου.
Σχεδιασμός-Επιμέλεια αναρτήσεων: Χρυσούλα Τσιμούρη

<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>
Σελίδα 1 από 261
Site Created by Pixel Orange