Τρίτη, 06 Ιούνιος 2017 07:33

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Στελεχών Κατασκηνώσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος

Από τις 30 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις των Κατασκηνώσεων «Ευλογημένο Καταφύγιο – Άξιον Εστί» της Ι. Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, στη Μακρυνίτσα Σερρών, το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Στελεχών Κατασκηνώσεων, που διοργανώθηκε από τη Συνοδική Επιτροπή Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Συμμετείχαν 130 Ιερείς και Στελέχη Κατασκηνώσεων από 50 Ι.Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με σκοπό να γνωριστούν, να συζητήσουν και να ανταλλάξουν γνώσεις και κατασκηνωτικές εμπειρίες.

kataskinoseis-1

Το απόγευμα της Τρίτης, 30 Μαΐου 2017, παρουσία του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, τελέσθηκαν τα εγκαίνια του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Στελεχών Κατασκηνώσεων Ιερών Μητροπόλεων.

3486649

Η τελετή ξεκίνησε με Αγιασμό που τέλεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος ακολούθως κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου. Ο λόγος του Αρχιεπισκόπου, όπως πάντα, μεστός νοημάτων πνευματικών, δομημένος στην παιδαγωγική ανθρωπολογία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, ενθουσίασε τα νέα στελέχη και έδωσε κατευθύνσεις ποιμαντικής διακονίας στους παριστάμενους πατέρες.

Εκτός από τον Μακαριώτατο παρέστησαν οι Μητροπολίτες Σταυρουπόλεως και Νεαπόλεως κ. Βαρνάβας, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριος και Αργολίδος κ. Νεκτάριος και ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής π. Συμεών Βολιώτης.

Ακολούθως, έλαβαν το λόγο και καλωσόρισαν τον Αρχιεπίσκοπο και τους Συνέδρους ο Σεβ. Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, ο Δήμαρχος Σιντικής κ. Δομουχτσίδης, ο φιλοξενών Σεβ. Μητροπολίτης Νεαπόλεως κ. Βαρνάβας και ο διοργανωτής, Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Νεότητος της Εκκλησίας της Ελλάδος, π. Πολύκαρπος Μπόγρης.


Η Κεντρική Ομιλία της εκδήλωσης, με θέμα: "Κατασκήνωση: πρόσκληση μαθητείας στην εκκλησιαστική ζωή ή η εκκλησιοποίηση ενός δάνειου θεσμού;", εκφωνήθηκε από τον π. Βασίλειο Καλλιακμάνη, Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ και κληρικό της Ι. Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. Ο π. Βασίλειος μίλησε για τις θετικές και αρνητικές πλευρές της Κατασκήνωσης, ανέπτυξε το θέμα της διήγησης των Τριών Παίδων εν Καμίνω ως πρότυπο διδασκαλίας που αξιοποιεί τη θεώρηση της κτίσεως ως αναγωγικό μέσο προς τη λατρεία του Θεού και κατέθεσε ορισμένες προτάσεις, ώστε η Κατασκήνωση να λάβει ουσιαστικό περιεχόμενο και να γίνει παραγωγική.

Αξίζει να παραθέσουμε ένα απόσπασμα από το λόγο του:

«...Λέγεται συχνά, ότι στην κατασκήνωση τα παιδιά παίρνουν τόσα πολλά πνευματικά εφόδια, όσα δεν παίρνουν στη διάρκεια του έτους στο κατηχητικό. Όμως, εδώ χρειάζονται κάποιες διευκρινίσεις. Μήπως, όλα αυτά που ζουν και μαθαίνουν τα παιδιά σε μια ολιγοήμερη εκκλησιαστική κατασκήνωση μένουν αναφομοίωτα; Μήπως το κοσμικό πνεύμα που θα συναντήσουν με την επιστροφή τους στην πόλη – εάν το άφησαν ερχόμενα στην κατασκήνωση-, εξανεμίσει τάχιστα αυτή την εμπειρία; Οπότε, θα έλεγα, ότι για να ισχύσει η ρήση, ότι τα παιδιά παίρνουν στην κατασκήνωση, όσα δεν παίρνουν στο κατηχητικό για ένα χρόνο, χρειάζεται να ετοιμαζόμαστε για ένα χρόνο στην ενορία, για να πετύχει η καλοκαιρινή κατασκήνωση. Παιδιά που δεν συνδέονται με την ενοριακή ζωή στη διάρκεια του έτους, είναι σίγουρο, ότι θα ακολουθήσουν το παράδειγμα κάποιων προσκυνητών του Αγίου Όρους. Αυτοί ενθουσιάζονται από ένα ολιγοήμερο ταξίδι στον Άθωνα, αλλά επιστρέφοντας δεν επισκέπτονται σχεδόν ποτέ, ούτε εκκλησιάζονται στο ναό της ενορία τους, που μπορεί να απέχει λίγα τετράγωνα από την οικία τους, με αποτέλεσμα να μένουν πνευματικά αποίμαντοι. Μετά την δειγματοληπτική έκθεση κάποιων αρνητικών φαινομένων, για να προταθεί κάποια λυσιτελής θεραπεία, θα αναφερθούμε στα  πλείστα όσα θετικά της κατασκήνωσης…

Επίσης συχνά όχι μόνο δεν γνωρίζουμε το Θεό, αλλά αγνοούμε και σε ποιό Θεό πιστεύουμε. Κι όμως, «Οι ουρανοί διηγούνται δόξαν Θεού, ποίησιν δε χειρών αυτού αναγγέλλει το στερέωμα». Κι ο ευαίσθητος πιστός αναφωνεί με τον ψαλμωδό: «Ως εμεγαλύνθη τα έργα σου Κύριε πάντα εν σοφία εποίησας». Οι ρήσεις αυτές αναφέρονται στο θαυμασμό του ανθρώπου μπροστά στο μεγαλείο του κάλλους της φύσεως – κάτι που συνδέεται οπωσδήποτε με τη ζωή της κατασκήνωσης. Αναρωτιέμαι όμως, αξιοποιείται αυτές κι άλλες ανάλογες στις κατασκηνώσεις μας; Αμφιβάλλω. Υπάρχουν οι χειροποίητοι ναοί του Θεού που κοσμούνται με εικόνες, αγιογραφίες, ξυλόγλυπτα τέμπλα, αργυρά και χρυσά σκεύη, μεγαλοπρεπείς ιερατικές στολές κ.ά.


Υπάρχει όμως και ο αχειροποίητος ναός του Θεού, ο έναστρος ουρανός και όλο τα σύμπαν με τη γη και το φυσικό της κάλλος που γίνονται πιο ορατά στην κατασκήνωση. Πρόκειται για την κτίση ως δημιουργία του Θεού. Το βουνό, η θάλασσα, τα δένδρα και γενικά το κάλλος της κτίσεως προσλαμβάνει αναγωγικό χαρακτήρα. Αλλά και τα επιτεύγματα των ανθρώπων μπορούν να μας εμπνεύσουν, σε ποιο Θεό πιστεύουμε. Χρειάζονται όμως γυμνασμένες πνευματικές αισθήσεις, γνώση της βιβλικής και πατερικής παράδοσής μας και σύνδεσής της με το παρόν…«


Μετά το δείπνο, το οποίο συνοδεύθηκε με μουσικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα από τη Νεότητα του Ενορ. Ναού Ευαγγελισμού Ευόσμου Θεσσαλονίκης, οι Σύνεδροι ανέβηκαν στο κατανυκτικό προσευχητάρι για την ακολουθία του Αποδείπνου και ακολούθησε όμορφη βραδιά γνωριμίας στο Αμφιθέατρο της κατασκήνωσης "Θαβώρ".

Πηγή α' μέρους: www.pemptousia.gr


Την Τρίτη 31 Μαΐου 2017, δεύτερη μέρα του Συνεδρίου, μετά την πρωινή προσευχή και το πρωινό, πραγματοποιήθηκαν 4 Εισηγήσεις και οι σύνεδροι στη συνέχεια χωρίστηκαν σε 4 αντίστοιχες ομάδες εργασίας:

1. «Αγωγή και κατήχηση στην Κατασκήνωση», με εισηγητή τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη π. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης, Υπεύθυνο του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης και Αρχηγό Κατασκήνωσης.

2. «Διαχείριση κρίσεων… (Βωμολοχία, απειθαρχία, δύσκολες συμπεριφορές, προσαρμοστικότητα στην κατασκήνωση)», με εισηγήτρια την κ. Σοφία Βαβέτση, Σχολική Σύμβουλο, Ειδική Παιδαγωγό, Δρ. Ψυχιατρικής.

3. «Ηγεσία – Ομαδικότητα, η διάκριση των ρόλων των στελεχών και του επιτελείου της Κατασκήνωσης», με εισηγητής τον κ. Παναγιώτη Φραγκάκο, Θεολόγος, Γραμματέα της Ι. Μητροπόλεως Πειραιώς και Αρχηγό Κατασκήνωσης.

4. «Ψυχαγωγία στην Κατασκήνωση», με εισηγητή τον κ. Λουκά Λάζαρη, Υπαρχηγό Κατασκηνώσεων Ι. Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης, Φοιτητή Παιδαγωγικής Ακαδημίας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, οι Σύνεδροι μετέβησαν για προσκύνημα και συμμετείχαν στην Ακολουθία του Εσπερινού, στο Ιερό Ησυχαστήριο του Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου, Μετόχι της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος του Αγίου Όρους. Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ομιλία του στο κατασκηνωτικό έργο ειδικότερα, αλλά και το ποιμαντικό έργο της τοπικής Εκκλησίας γενικότερα. Μετά τον Εσπερινό ακολούθησε κέρασμα στο αρχονταρίκι της Μονής.

Μετά το τέλος του προσκυνήματος και την επιστροφή των συνέδρων στη Κατασκήνωση, ακολούθησε δείπνο, στο οποίο παρευρέθηκε και ο Πανοσολ. Αρχιμανδρίτης π. Αθηναγόρας Λουκατάρης, Κληρικός της Ι. Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, γνωστός για την δράση του στην περιοχή του Δεντροπόταμου, στην ευαίσθητη κοινωνική κατηγορία των ΡΟΜΑ, ο οποίος διηγήθηκε την ιστορία και τη δράση του Ιδρύματος «Φάρος του Κόσμου». Ακολούθησε το Απόδειπνο και ψυχαγωγία στο θεατράκι της Κατασκήνωσης.

Την Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017, τρίτη  ημέρα του Συνεδρίου, μετά την πρωινή προσευχή και το πρωινό, πραγματοποιήθηκαν 5 εισηγήσεις και οι σύνεδροι στη συνέχεια χωρίστηκαν σε 4 αντίστοιχες ομάδες εργασίας:

1. «Γονείς και Κατασκήνωση», με εισηγητή τον Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο π. Αντώνιο Καλλιγέρη, Διευθυντή του τομέα Πομαντικής Γάμου και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Αρχηγό Κατασκηνώσεων για οικογένειες.

2. «Κατασκήνωση μετά την Κατασκήνωση», με εισηγητή τον Αιδεσιμολ. Πρεσβύτερο π. Γεώργιο Μπογδάνο, Κληρικό της Ι. Μ. Κέρκυρας και Αρχηγό Κατασκηνώσεων.

3. « Η Επιλογή των στελεχών μας», με εισηγητή τον τον Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο π. Αναστάσιο Μπαστούνη, Κληρικό της Ι. Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως και Αρχηγό Κατασκήνωσης.

4. « Φροντίζω τον εαυτό μου και τα παιδιά….Πρώτες βοήθειες και ζητήματα καθαριότητος και υγιεινής», με εισηγητή τον κ. Εδουάρδο-Χαράλαμπο Κελεσίδη, Νοσηλευτή και στέλεχος της Ι. Μ. Σταυρουπόλεως και Νεαπόλεως.

5. Παρουσίαση: "Εκπαιδευτική Ρομποτική-μια καινοτόμα κατασκηνωτική δραστηριότητα που αναπτύσσει την ομαδικότητα, τη δημιουργικότητα και τα ταλέντα των παιδιών" με εισηγητή τον κ. Κωνσταντίνο Βασιλείου, Θεολόγο εκπαιδευτικό, μέλος του παγκοσμίου δικτύου εκπαιδευτικής Ρομποτικής FLL.

Η 5η ομάδα εργασίας, έκανε πρακτική επίδειξη ρομποτικής στις 4 πρώτες και οι σύνεδροι συμμετείχαν σαν βιωματικό εργαστήριο στην επίδειξη.

Μετά το γεύμα και την ανάπαυση, ακολούθησε απογευματινή εκδρομή στη λίμνη Κερκίνη και οικο-ξενάγηση, η οποία ενθουσίασε αλλά και προβλημάτισε όλους τους συνέδρους. Μετά την ολοκλήρωση της εκδρομής και την επιστροφή στην κατασκήνωση, ακολούθησε στο υπαίθριο προσευχητάρι βραδινή προσευχή, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα. Μετά το τέλος της προσευχής ο Σεβασμιώτατος έκανε τον επίλογο του Συνεδρίου, ευχαριστώντας όλους όσους συνέβαλαν στη διοργάνωσή του, αλλά και συμμετείχαν σε αυτό. Στη συνέχεια ακολούθησε πανηγυρικό δείπνο, με ζωντανή Μουσική και χορούς από τους Συνέδρους.

Την επόμενη μέρα, Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017, μετά το πρωινό ακολούθησαν οι αποχωρήσεις όλων των αποστολών, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για το επόμενο συνέδριο, αφού βούληση όλων είναι το συνέδριο να γίνει θεσμός με ετήσια τουλάχιστον πραγματοποίηση.

Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στον Γραμματέα της Συνοδικής Επιτροπής Νεότητος, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη π. Πολύκαρπο Μπόγρη, Κληρικό της Ι. Μ. Πειραιώς, για τον γενικό συντονισμό και υλοποίηση του Συνεδρίου, καθώς και στον Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Μίλκα, Κληρικό της Ι. Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Εφημέριο του Αγίου Αθανασίου Ευόσμου, ο οποίος μαζί με τους εθελοντές, έκαναν την διαμονή μας άψογη.

Ρεπορτάζ β' μέρους: π. Αντώνιος Χρήστου, εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, Ε. Β. Β. & Β.

Πηγή β' μέρους: http://orthodoxia.info

DSC01188

 DSC01189

DSC01190

DSC01478

DSC1315

 DSC1311

DSC1367

 DSC1343

DSC1375

DSC1396

DSC1405

DSC1418

DSC1442

DSC1634

DSC1663

DSC1786

DSC1816

DSC1934

DSC1955

DSC01193

 DSC01195
 
DSC01203
 
DSC01218
 
DSC01219
 
DSC01221
 
DSC01223
 
DSC01236
 
DSC01244
 
DSC01278
 
DSC01280
 
DSC01358
 
DSC01555
 
DSC01557
 
DSC01300-1
 
DSC05605
Πηγές φωτογραφικού και λοιπού υλικού: www.katakomvi.gr, orthodoxia.info, www.pemptousia.gr, www.romfea.gr 
 
κορυφή σελίδας