Team

Team

 

"ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ"
img059

Του Ηλία Λιαμή, δρ Θεολογίας,
Αρχισυντάκτη της ιστοσελίδας

 "ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΚΑΙΡΟΥΣ ΚΡΙΣΗΣ &
ΟΙ ΜΥΡΟΦΟΡΕΣ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
"

Καλέ μου φίλε, Καλή μου φίλη,

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !!!

Κάποτε η ευχή, ή μάλλον το δοξαστικό αυτό άγγελμα, άντεχε σαράντα μέρες. Στις μέρες μας, με το ζόρι βγάζει την εβδομάδα. Κι ας τοποθετεί η Εκκλησία μας την Κυριακή του Πάσχα, κέντρο του λειτουργικού της κύκλου. Κι ας καλούν οι Πατέρες μας να θέσουμε την Ανάσταση του Κυρίου, κέντρο του κύκλου της ζωής μας.

Καυχόμαστε συχνά, πώς ανήκουμε σ’ έναν λαό, που ξέρει να γιορτάζει το Πάσχα. Κι όμως!

Λένε πως ο αληθινός χαρακτήρας του ανθρώπου φαίνεται την ώρα μιας σύγκρουσης, ενός καυγά. Έτσι και ’μείς, τώρα που αγγίξαμε την ώρα της δυσκολίας, την ώρα της σύγκρουσης με μια επώδυνη πραγματικότητα, το αληθινό μας πρόσωπο, όλο μας το ψυχικό και πνευματικό βιος, το κληρονομημένο από παλιά-παλιά, θα μπει στη ζυγαριά και θ’ αναμετρηθεί με θεριό μέγα, την περιβόητη και αδηφάγο Κρίση.

Είναι πολλές οι φορές, που, ως Έλληνες, παινευτήκαμε για τις διαφορές μας με άλλους λαούς. Υψώσαμε τα μπαϊράκια του φιλότιμου, της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς και κοιτάξαμε στα μάτια, ίσως και με κάποια αλαζονεία, λαούς με δύναμη, με μηχανές και λίρες πολλές στα σεντούκια τους. Μόνο που ξεχάσαμε, πως όλα αυτά τα πολύτιμα τζοβαϊρικά μας δεν ήταν σκέρτσα των κυττάρων, αλλά ακριβοπληρωμένοι καρποί ζυμώσεων αιώνων, ζυμώσεων κοινωνικών, πολιτιστικών, ιστορικών και πνευματικών, κυρίως όμως καρποί κόπων, αγώνων και θυσιών. Ο λαός μας, για χιλιάδες χρόνια, έζησε πάντοτε στο «ανάμεσα». Ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, ανάμεσα σε αυτοκρατορίες, ανάμεσα σε φιλοσοφικά και θρησκευτικά ρεύματα, μέχρι και ανάμεσα σε δύο τεκτονικές πλάκες, που κάθε λεπτό συγκρούονται και μας ταρακουνάνε.

Έτσι μάθαμε να ζούμε. Πάντοτε με το ενδεχόμενο της πλήρους ανατροπής της καθημερινότητάς μας. Με τον φόβο των πειρατών, που σε μια νύχτα θα αφήσουν πίσω τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής, αποκαΐδια. Με την αγωνία ενός σεισμού, που θα γκρεμίσει τον μικρόκοσμό μας. Με την προσμονή του γιου και του άντρα, που πολεμούν. Αλλά και με την απόγνωση της προδοσίας, που πάντα κατάφερνε πιο πολλά και από τα πιο άγρια στίφη.

Μάθαμε να ζούμε, αναζητώντας την απαντοχή και την ελπίδα πέρα από τα προφανή. Πάντα σε σύγκρουση με τη λογική των κατακτητών, πάντα καταδικασμένοι από τα πολιτικά και οικονομικά σενάρια των διπλωματών. Πάντα ένα αιωνόβιο δέντρο στα έγκατα της ιστορίας, περιτριγυρισμένο από καλικαντζάρους, να πριονάνε, να πριονάνε, μέχρι να θέλει μια τσεκουριά να γκρεμιστεί, και πάντα, πάντα κάτι, κάποιος, να το σώζει.

Δεν αρκεστήκαμε στη ροή των περιστάσεων. Μπορεί και να κουραστήκαμε από τα σκαμπανεβάσματα της μοίρας και να αναζητήσαμε το μεδούλι της αλήθειας. Θαυμάσαμε σα μικρά παιδιά Παρατηρήσαμε, μελετήσαμε, στοχαστήκαμε, ανάψαμε μια φλόγα λογικής, που διαπερνά τα φαινόμενα, την είπαμε φιλοσοφία και τη μοιράσαμε στην οικουμένη, να κάψει τα ξόανα. Και δε διστάσαμε, όταν πιο πέρα το μυαλό δεν μπόρεσε να φτάσει, να κάνουμε βωμό σε άγνωστο Θεό και να τον καρτεράμε.

Κι όταν αυτός ο υπέρτατος Θεός εφάνη, τον αγκαλιάσαμε και τον ζυμώσαμε με τις ελπίδες και τα πάθη μας. Μόνο εμείς είχαμε το δικαίωμα να μιλήσουμε για πίστη. Γιατί τη λογική την εξαντλήσαμε μέχρι σταγόνα κι άνθρωπος δεν θα μπορούσε να μας πει πως την περιφρονήσαμε. Ήρθε ο αληθινός Θεός και αγαπήσαμε επάνω του τα πάντα. Τον δωρικό Του λόγο, την αγάπη Του για όλα τα πλάσματά Του με τον άνθρωπο πρώτο, το παράδειγμα, τη θυσία Του, μα πάνω απ’ όλα αγαπήσαμε το Πάσχα Του. Γιατί Πάσχα σημαίνει πέρασμα και ’μείς πάντα ζούσαμε περνώντας ανάμεσα. Κάναμε το Πάσχα Του Πάσχα μας, γιατί μόνο εμείς μαθαίναμε για αιώνες, εκεί που όλα δείχνανε χαμένα και νεκρά, να αντικρίζουμε μια φλόγα, μια φωνή, να σκίζει την καταχνιά και να συναντάει τον ανοιχτό ουρανό.

Αλλάξαν οι καιροί. Κι όταν μας δέχτηκαν στο συμπόσιο των χορτασμένων, νομίσαμε πως βρήκαμε φως άλλο, πιο αληθινό. Νομίσαμε για αλήθειες τα νομίσματα και η χαρά μας πήρε τα σχήμα πλαστικής κάρτας και πολυμορφικού 4Χ4. Η γαστέρα και το υπογάστριο, που για αιώνες υποκλινόντουσαν με σεβασμό στο νου και την καρδιά, ξεθάρρεψαν κι από υποζύγια, γινήκανε καβαλαραίοι. Φουσκώσαμε μαζί τους, μέχρι που δεν χωράμε πια για να περάσουμε από τις πόρτες των αγαπημένων μας. Μόνοι, στο ίδιο σπίτι, σε χωριστά δωμάτια με οθόνες τεράστιες, κάναμε κόσμο μας και συντροφιά μας, δέσμες ηλεκτρονίων. Τα ψέματα φίλοι μας και φίλοι τους εμείς, πιο ψεύτικοι απ’ τα ψέματα.

Το Πάσχα είναι η αλήθεια, γιατί στη ζωή αυτή το πέρασμα απ’ τη χαρά στο πόνο και ανάποδα είναι η μόνη αλήθεια. Και το Πάσχα το αληθινό είναι πάλι εδώ. Είναι το μόνο που δε σε πρόδωσε, είναι το μόνο που δεν θα σου πάρει ούτε το σπίτι, ούτε τη ψυχή. Πίσω θα σου τα δώσει και τα δύο. Γιατί σπίτι σου είναι οι άνθρωποι, που έμαθες μόνο να τους κοστολογείς και η ψυχή σου, καταματωμένη και ξέπνοη, βρέθηκε φορτωμένη στους ώμους του Αγνώστου Θεού και θα ανηφορίσει ξανά για Γολγοθά. Μην απελπίζεσαι για τις πληγές. Λιγάκι υπομονή… και κρίση του εαυτού με ειλικρίνεια. Μη βιάζεσαι. Μην αδημονείς. Η επιστροφή θα διαρκέσει όσο ακριβώς χρειάζεται, για να εκτιμήσεις τη θανατίλα του τάφου που ζούσες και την γαλήνη ενός άλλου τάφου, με τον λίθο αποκυλισμένο από την αγάπη Του. Να μην καταδεχτείς, ούτε μεμψιμοιρίες, ούτε κραυγές, όπως οι αφελείς, που πάντα έχουν έτοιμους ενόχους. Κι όλοι οι βουλευτές να σταυρωθούν στο Σύνταγμα, την ψυχή σου πίσω δεν θα την πάρεις, εκτός αν δεις τον εαυτό σου σταυρωμένο στα δεξιά Του. Θυμήσου, θυμήσου ποιος είσαι και πώς έφτασες ως εδώ. Κι όταν θυμηθείς, θα Του ζητήσεις κι Εκείνου να σε θυμηθεί στη Βασιλεία Του. Δεν θα μπορέσει να αντισταθεί στο δακρυσμένο σου «Μνησθητί μου Κύριε». Στο δρόμο Του για μια πατρίδα άλλη, θέλει συνοδοιπόρους. Αν μείνεις μόνο να θρηνείς τα χαμένα κι αφήσεις να περνάει ο χρόνος χτυπώντας με την οργή τού εξαπατημένου τα ερείπια, θα Tου λείψεις. Μην Tου λείψεις. Γιατί κι εσύ θα λείψεις από τη γονατισμένη σου πατρίδα. Και σε χρειάζεται όσο ποτέ πατρίδα δε χρειάστηκε τα παιδιά της.

Όσο για το ιδιαίτερο μήνυμα της σημερινής ημέρας, θα σου πρότεινα, καθώς θα ξανασυναντηθούμε με τα παιδιά μας, η πρώτη μας κουβέντα, ο πρώτος μας χαιρετισμός, να είναι το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ! Και μάλιστα, όχι οι λέξεις καθ’ εαυτές, αλλά η, κατά δύναμιν, βιωμένη εμπειρία της αναστάσιμης χαράς, μιας χαράς πλημμυρισμένης από ελπίδα και ευγνωμοσύνη για μια Θεία αγάπη, πέρα από κάθε ανθρώπινη λογική και πέρα από κάθε ανθρώπινη δικαιοσύνη.

Θα ήθελα να σου προτείνω να φανταστείς την ψυχική και πνευματική διάθεση του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, την ώρα που η γραφίδα του χαράζει τον γεμάτο πανηγυρισμούς και αρχοντιά κατηχητικό λόγο του (αιώνιο μέτρο και πυξίδα κατήχησης), ένα κείμενο-ανοιχτή αγκαλιά, κατ’ εικόνα και ομοίωση της αγκαλιάς του αναστημένου Χριστού με τα πληγωμένα χέρια, υπενθύμιση διαρκής, πως μόνο η θυσιαστική αγάπη μπορεί να συμπονάει και ν’ αγκαλιάζει.

Θα πρότεινα, ανεξάρτητα από τη δομή του σημερινού μαθήματος που έχουμε επιλέξει, να μη χάσουμε την ευκαιρία να προσφέρουμε στα παιδιά αυτό το υπέροχο κείμενο, που ακούγεται μια φορά το χρόνο (βλ. στο τέλος τα κείμενα εμπλουτισμού). Δύσκολα βρίσκονται σε άλλο κείμενο συμπυκνωμένα,

• το νόημα και ο σκοπός της άσκησης, («Ο μόσχος πολύς, μηδείς εξέλθη πεινών. Πάντες απολαύσατε του συμποσίου της πίστεως˙ πάντες απολαύσατε του πλούτου της χρηστότητος»)

η αποενοχοποίηση της ανθρώπινης αδυναμίας, («Μηδείς θρηνείτω πενίαν˙ εφάνη γάρ η κοινή Βασιλεία. Μηδείς οδυρέσθω πταίσματα˙ συγνώμη γάρ εκ του τάφου ανέτειλε»)

η επιθυμία του Θεού να βρει σε κάθε άνθρωπο κάτι που θα του δώσει το δικαίωμα να τον ελκύσει στο πανηγύρι της χαράς, («φιλότιμος γαρ ων ο Δεσπότης, δέχεται τον έσχατον καθάπερ και τον πρώτον˙ αναπαύει τον της ενδεκάτης, ως τον εργασάμενον από της πρώτης˙ και τον ύστερον ελεεί και τον πρώτον θεραπεύει˙ κακείνω δίδωσι και τούτω χαρίζεται˙ και τα έργα δέχεται και την γνώμην ασπάζεται˙ και την πράξιν τιμά και την πρόθεσιν επαινεί»)

• το μήνυμα του θριάμβου της ζωής πάνω στον θάνατο. («Μηδείς φοβείσθω θάνατον˙ ηλευθέρωσε γάρ ημάς ο του Σωτήρος θάνατος. Έσβεσεν αυτόν, υπ' αυτού κατεχόμενος… Εσκύλευσε τον άδην ο κατελθών εις τον άδην. Επίκρανεν αυτόν, γευσάμενον της σαρκός αυτού»).

Παράλληλα, θα ήταν καλό να είχαν τα παιδιά μπροστά τους την εικόνα της Ανάστασης από τη Μονή της Χώρας, είτε σε προτζέκτορα, είτε σε μια εικονίτσα. Και μόνο μια συζήτηση γύρω από την εικόνα αυτή, με τον Χριστό να τραβά κυριολεκτικά τον Αδάμ και την Εύα από τον Άδη, θα αρκούσε για να αναδείξει όλο το Φως και τα νοήματα της Ανάστασης. Άλλωστε, τι καλύτερο πασχαλινό δωράκι τέτοια μέρα, για να μεταφέρουν σπίτι τους ένα διαφορετικό μήνυμα εν μέσω καιρών πάθους και κατήφειας! (βλ. στο τέλος τα κείμενα εμπλουτισμού).

Ας έρθουμε τώρα στην Ευαγγελική περικοπή από το 15ο και 16ο κεφάλαιο από το Ευαγγέλιο του Μάρκου, κείμενο εμποτισμένο από θεϊκές ενέργειες, πρωτόγνωρες για το ανθρώπινο γένος και από ανθρώπινες συμπεριφορές γεμάτες αγάπη για τον Χριστό και τόλμη απέναντι στους κινδύνους και την κοινωνική κατακραυγή, που πάντα ενεργοποιείται, όταν κάποιος ή κάποιοι επιλέξουν να ακολουθήσουν μια άλλη λογική, από εκείνην του κόσμου...

Ανάλυση μαθήματος

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ
ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ
Οι Μυροφόρες
Οι Μυροφόρες γυναίκες
και η τόλμη τους
Οι Μυροφόρες
αγγελιοφόροι
της Ανάστασης

Myrofores Gynaikes epta καταλογος  holy-myr

Επισκεφτείτε το ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΚΑΤΗΧΗΣΗΣ
ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ

της ιστοσελίδας catichisis.gr
ms

 

ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΕΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΕΣ ΕΦΗΒΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ
27η συνάντηση κατηχητικής χρονιάς 2016-2017
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΜΥΡΟΦΟΡΩΝ

"ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ"

1.ΠΡΟΣΕΥΧΗ
α. ΠΡΩΪΝΗ ΚΑΙ ΒΡΑΔΙΝΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ
Από το κατηχητικό βοήθημα:"Οι καρποί του Αγίου Πνεύματος" Ι.Μ.Δημητριάδος

(Στην αρχή του μαθήματος ανάβουν τα μέλη της ομάδας σας το καντήλι και το θυμιατό στο εικονοστάσι της αίθουσάς σας, μοιράζετε τα αντίτυπα της προσευχής και ζητάτε από κάθε μέλος της νεανικής συντροφιάς σας να διαβάσει έναν στίχο προσευχής. Προτρέψτε τους να διαβάζουν τις προσευχές καθημερινά.)

"ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ"
27mpr2

"ΑΝΑΣΤΑΣΙΝ ΧΡΙΣΤΟΥ ΘΕΑΣΑΜΕΝΟΙ"

Αναστασιν-Χριστου-θεασαμενοι

"
ΑΝΑΣΤΑΣ Ο ΙΗΣΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ"

anastas

 ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ
PR

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Σκοπός αυτής της ενότητας είναι να επιλέξετε μαθήματα και δραστηριότητες που ταιριάζουν περισσότερο στους εφήβους της ενοριακής συντροφιάς σας

2. ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΜΥΡΟΦΟΡΩΝ

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΗ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΤΟΛΜΗ
25iinioti

"ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΟΤΗ ΜΟΥ ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟ" ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ
  Ι.Μ.ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

3. ΣΕΙΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 2016-17
"ΣΤΟΝ ΘΕΟ ΒΡΙΣΚΩ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΟΥ"

  Ι.Μ.ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Επιμέλεια: π.Θεμιστοκλής Μουρτζανός
"ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΑΛΩΣΑ"
27Μ

Πατήστε εδώ για να δείτε τα προηγούμενα μαθήματα του κατηχητικού βοηθήματος

4. ΣΕΙΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ "ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ"
  Ι.Μ.ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
23ο μάθημα: "ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ; "
Τα φίδια της Μελίτης
27zoume
Τα μαθήματα συνέγραψαν οι κατηχητές του Ι.Ν.Αγ.Πάντων πόλεως π.Θεμ. Μουρτζανός, π.Σπ. Τριαντάφυλλος, πρεσβ. Μ. Κυτιλή-Μουρτζανού, πρεσβ. Αντ. Μάνδυλα-Τριαντάφυλλου. Μ. Κάλλου, Ελ.Ρίκου, Στ.Βλάχου, Στ.Καρύδη

Πατήστε εδώ για να δείτε τα προηγούμενα μαθήματα του κατηχητικού βοηθήματος

5. ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ
ΣΕΙΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ "Παιδεία Κυρίου: Προετοιμασία για ζωή με νόημα"
  Ι.Μ.ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
25ο μάθημα: O ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΜΠΕΛΙ ΤΟΥ ΝΑΒΟΥΘΑΙ
27noima

6. ΣΕΙΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ "O ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ ΜΑΣ"
Ι.Μ.ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
24ο μάθημα: Πριν το καλοκαίρι .... οι εξετάσεις
27zoi

Τα μαθήματα συνέγραψαν οι κατηχητές του Ι.Ν.Αγ.Πάντων πόλεως Ι.Μ.Κερκύρας π.Θεμ. Μουρτζανός, π.Σπ. Τριαντάφυλλος, πρεσβ. Μ. Κυτιλή-Μουρτζανού, πρεσβ. Αντ. Μάνδυλα-Τριανταφύλλου. Μ. Κάλλου, Ελ.Ρίκου, Στ.Βλάχου, Στ.Καρύδη, Όλ.Δρίτσα

Πατήστε εδώ για να δείτε μαθήματα του κατηχητικού βοηθήματος
7.ΣΕΙΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ "ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΟΤΗ ΜΟΥ ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟ" ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ
  Ι.Μ.ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Μάθημα 24ο: Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
26nioti
Πατήστε εδώ για να δείτε τα προηγούμενα μαθήματα του κατηχητικού βοηθήματος
8. ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ

Επιλέξτε από τη Συλλογή Διδακτικών ταινιών για εφήβους
v.e
9. ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΕΑΝΙΚΕΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΕΣ
TR

Επισκεφτείτε το ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΚΑΤΗΧΗΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ
της ιστοσελίδας catichisis.gr

Πατήστε εδώ για να δείτε τις προτάσεις της εβδομάδας για τα παιδιά δημοτικού σχολείου. Ορισμένες από αυτές μπορούν να διαμορφωθούν για εφήβους γυμνασίου.
Σχεδιασμός-Επιμέλεια αναρτήσεων: Χρυσούλα Τσιμούρη

  Με χαρά περιμένουμε τις προτάσεις, τα μαθήματα και τις ειδήσεις των κατηχητικών σχολείων σας στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
27o μάθημα - ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΜΥΡΟΦΟΡΩΝ

"ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ"

 

 1. ΠΡΟΣΕΥΧΗ

α. Προσευχή για την έναρξη και τη λήξη του μαθήματος

"ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ"

27mpr2

"ΑΝΑΣΤΑΣΙΝ ΧΡΙΣΤΟΥ ΘΕΑΣΑΜΕΝΟΙ"

Αναστασιν-Χριστου-θεασαμενοι

"
ΑΝΑΣΤΑΣ Ο ΙΗΣΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ"

anastas

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
1. Πριν την έναρξη του μαθήματος ανάβουν τα παιδιά, εκ περιτροπής, το καντήλι και το θυμιατό.
2. Ο κατηχητής τοποθετεί στο εικονοστάσι της αίθουσας την εικόνα του Αγίου της εβδομάδας στον οποίο θα αναφερθεί.
3. Στη συνέχεια κάθε παιδί διαβάζει από ένα στίχο της προσευχής, από το πρωτότυπο κείμενο ή/και τη μετάφραση.
4. Προτρέπουμε τα παιδιά κάθε πρωί πριν φύγουν για το σχολείο να διαβάζουν ολόκληρη ή ένα μέρος της πρωινής προσευχής.
5. Αρχειοθετούν τις σελίδες στην κατηγορία του ντοσιέ τους "ΠΡΟΣΕΥΧΗΤΑΡΙ"
5
(Δείτε όλες τις σελίδες αρχειοθέτησης της φετινής χρονιάς)

"Το κουτάκι με τις προσευχές"- Δραστηριότητα
Κόψτε σε λωρίδες -κατά παραγράφους ή ακόμα και προτάσεις- τις σελίδες των προσευχών που έχετε διαβάσει μέχρι τώρα στο κατηχητικό, καθώς και αυτές που έχουν γράψει τα παιδιά.  Αυτά τα χαρτάκια τα βάζετε σε ένα κουτί. Αφού διαβάσουν τα παιδιά την προσευχή που έχετε ορίσει για κάθε μάθημα, κάθε παιδί παίρνει από το κουτάκι ένα χαρτάκι και διαβάζει μία παράγραφο από μία προσευχή. Είναι πολύ σημαντικό να αφιερώνουμε 5-10' από την εβδομαδιαία συνάντηση για την προσευχή, αφού έχουν ανάψει τα παιδιά το καντήλι και το θυμιατό. Στόχος είναι να μάθουν να προσεύχονται, να αισθάνονται την ενότητα των μελών της εκκλησίας και τη δύναμη της κοινής προσευχής.
Untitled

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ
PR

ΠΡΟΣΟΧΗ! Σε περίπτωση που οι σελίδες των μαθημάτων δεν εκτυπώνονται σωστά, αποθηκεύστε τα αρχεία στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια εκτυπώστε τα

 


2. Οι Μυροφόρες γυναίκες και η τόλμη τους
Θέματα κατηχητικών συναντήσεων Ι.Μ.Κερκύρας
"ΚΑΡΠΟΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΛΑΣΙΩΝ: ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΖΩΗ ΜΑΣ"

3. "ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ"
27k  27ktr  27kz  27kdr
Πατήστε τα εικονίδια για να δείτε το μάθημα
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Βασικός δογματικός στόχος, σχεδιάγραμμα, διήγηση, σύνθημα, αποτελέσματα, πιθανές δυσκολίες, πηγές, ύμνος, τραγούδι, δραστηριότητες, ζωγραφική

Από το κατηχητικό βοήθημα για παιδιά δημοτικού σχολείου Ι.Μητροπόλεως Πειραιώς
"ΠΙΣΤΕΥΩ  / Η αποστολή" Συγγραφείς: Πρεσβυτέρα ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΥΚΑΤΟΥ-ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ, ΣΤΕΛΛΑ ΠΛΑΤΑΡΑ
kej  Kpl  kth
Πληροφορίες για το βοήθημα και προτάσεις για θεατρικές δραστηριότητες

Δείτε και τα προηγούμενα μαθήματα της σειράς

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Σκοπός αυτής της ενότητας είναι να επιλέξετε μαθήματα και δραστηριότητες που ταιριάζουν περισσότερο στις ηλικίες και το φύλο των παιδιών του κατηχητικού σας.

4. Οι Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη (21 Μαΐου)
AgioiKonstantinosEleni03  k2  k3  k4  k5
Επιμέλεια μαθήματος: Νηπιαγωγείο Ι.Μ.Πειραιώς

5. Βαβέλ = σύγχυση ≠ Πεντηκοστή = ενότητα!
Επιμέλεια μαθήματος: Κέντρο Νεότητος Ι.Μ. Λευκάδος και Ιθάκης

6.ΣΕΙΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ "ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ!"
(Από τις Πράξεις των Αποστόλων)

Ι.Μ.ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
27o μάθημα: Τα φίδια της Μελίτης
27zoume
Δείτε και τα προηγούμενα μαθήματα της σειράς
z

7. ΣΕΙΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ "ΣΤΟΝ ΘΕΟ ΒΡΙΣΚΩ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΟΥ"
Γεροντικό και άγιοι (για παιδιά δημοτικού)

Ι.Μ.ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
(Αναρτούμε 3 μαθήματα μαζί καθώς και τα τελευταία του βοηθήματος την άλλη εβδομάδα, για να τα αρχειοθετήσετε στους φακέλους των κατηχητικών μαθημάτων σας, για επόμενες κατηχητικές περιόδους)
27ο μάθημα: Η μελέτη των Αγίων Γραφών
27vrisko

Δείτε και τα προηγούμενα μαθήματα της σειράς
vr

8. ΣΕΙΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ "ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΟΤΗ ΜΟΥ ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟ"
  Ι.Μ.ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

O ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΑΣΠΡΟΚΑΣΤΡΟΥ (2 ΙΟΥΝΙΟΥ)
27nioti  27nioti1  27nioti2

Τα παιδιά να κολλήσουν την εικόνα του Αγίου σε χαρτόνι ή ξύλο και να την τοποθετήσουν στο εικονοστάσι του κατηχητικού, όπως και τις υπόλοιπες της συλλογής.
Ανατυπώστε σε ανάλογα αντίτυπα τις μικρές εικονίτσες, κόψτε τις και μοιράστε στα παιδιά για το εικονοστάσι του σπιτιού τους ή τη συλλογή τους στην κατηγορία ΑΓΙΟΙ του ντοσιέ τους. Για τη συλλογή τους μπορείτε να τους προτείνετε σελίδες ή πλαστικές θήκες, όπως προτείνουμε κατωτέρω.
saints  752835

Δείτε και τα προηγούμενα μαθήματα της σειράς
nioti

9. ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ

Επιλέξτε από τη Συλλογή Διδακτικών ταινιών για παιδιά

v.ch

10. ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Επιλέξτε από τη συλλογή τραγουδιών για τα κατηχητικά

TR

11. ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Επιλέξτε από τη συλλογή παιχνιδιών για προσχολική ηλικία και παιδιά δημοτικού
paix

12.ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

  24 

Επιλέξτε ζωγραφιά από τη Συλλογή του ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ Catichisis
z

Επισκεφτείτε το ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΚΑΤΗΧΗΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ
της ιστοσελίδας catichisis.gr

 Πατήστε εδώ για να δείτε τις προτάσεις της εβδομάδας για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Ορισμένες από αυτές μπορούν να διαμορφωθούν για παιδιά δημοτικού σχολείου..

 Σχεδιασμός-Επιμέλεια αναρτήσεων: Χρυσούλα Τσιμούρη

Κυριακή, 30 Απρίλιος 2017 06:23

Οι Μυροφόρες [Π-30.04.2017]

Με χαρά περιμένουμε τις προτάσεις, τα μαθήματα και τις ειδήσεις των κατηχητικών σχολείων σας στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

27ο ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΙ Α' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

"ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ"

1.ΠΡΟΣΕΥΧΗ
af-pr

α. Προσευχές για πριν και μετά το μάθημα
Κέντρο Νεότητας Ι.Μ.Λευκάδος & Ιθάκης

Επειδή τα μέλη του κατηχητικού σας δεν γνωρίζουν να διαβάζουν, διαβάζετε εσείς κάθε στίχο της προσευχής και αυτά επαναλαμβάνουν. Για να κατανοήσουν τις προσευχές μπορείτε να ξεκινήσετε να τις διαβάζετε από την μετάφραση για όσο χρονικό διάστημα νομίζετε. Στα επόμενα μαθήματα διάβαζετε κάθε μέρος της προσευχής, στίχο-στίχο, μία φορά από το πρωτότυπο και μία φορά από την μετάφραση.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ


27mpr2

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΕ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ
PR

ΠΡΟΣΟΧΗ! Σε περίπτωση που οι σελίδες των μαθημάτων δεν εκτυπώνονται σωστά, αποθηκεύστε τα αρχεία στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια εκτυπώστε τα

 

Στα τελευταία μαθήματα της κατηχητικής χρονιάς θα αναρτήσουμε σταδιακά τα υπόλοιπα μαθήματα κάθε κατηχητικού βοηθήματος, για να τα αρχειοθετήσετε για επόμενες κατηχητικές χρονιές.

2. Η ΔΙΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Από το κατηχητικό βοήθημα για παιδιά προσχολικής ηλικίας και Α' δημοτικού
των ΕΚΔΟΣΕΩΝ "ΕΝ ΠΛΩ"

"ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ"
της Κυριακής Τριανταφυλλίδου-Μπαθρέλλου
ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ
Πατήστε το εικονίδιο για να διαβάσετε τα εισαγωγικά του βιβλίου

25o μάθημα βοηθήματος: "Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΙΩΝΑΣ"
27a

26o μάθημα βοηθήματος: "Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΤΥΦΛΟΥ"
27b

Πατήστε εδώ για να δείτε τα προηγούμενα μαθήματα του βοηθήματος

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Σκοπός αυτής της ενότητας είναι να επιλέξετε μαθήματα και δραστηριότητες που ταιριάζουν περισσότερο στις ηλικίες και το φύλο των παιδιών του κατηχητικού σας.

3.ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΜΥΡΟΦΟΡΩΝ


Οι Μυροφόρες

Θέματα κατηχητικών συναντήσεων για παιδιά προσχολικής ηλικίας Ι.Μ.Πειραιώς
Επιμέλεια θεμάτων: Ματίνα Στούμπου-Αντωνίου

4.Η ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
28a  28b  28c  28d  28e  28f  28g

5. ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ
Ε
πιλέξτε και από τη Συλλογή Διδακτικών ταινιών για παιδιά

v.ch 
6. ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

  24 

Επιλέξτε ζωγραφιά από τη Συλλογή του ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ Catichisis
z

7.ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Δείτε τη συλλογή των παιχνιδιών
2p

8. ΤΡΑΓΟΥΔΙ
Δείτε όλη τη συλλογή
Untitled
 Επισκεφτείτε το ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΚΑΤΗΧΗΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ
της ιστοσελίδας catichisis.gr
ms

Πατήστε εδώ για να δείτε τις προτάσεις της εβδομάδας για τα παιδιά δημοτικού σχολείου. Ορισμένες από αυτές μπορούν να διαμορφωθούν για παιδιά προσχολικής ηλικίας.
Σχεδιασμός-Επιμέλεια αναρτήσεων: Χρυσούλα Τσιμούρη

Συγκινητικό αλλά γεμάτο αγάπη ήταν το μάθημα που «δίδαξαν» αυτήν τη φορά μαθητές των Φροντιστηρίων «ΑΧΟΝ» στην Πλατεία Γκύζη. Τρόφιμα και είδη ατομικής υγιεινής τα οποία συγκέντρωσαν μαθητές αλλά και διδακτικό προσωπικό παραδόθηκαν στο Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείο Ιερού Ναού Αγίου Στυλιανού Γκύζη – Στέγη Γερόντων.
Οι μαθητές συνοδευόμενοι από τον Διευθυντή του Φροντιστηρίου κ. Ιωάννη Παλληκαρά και Καθηγητές προσήλθαν στο Κέντρο Ενοριακής Αγάπης – Στέγη Γερόντων τη Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου 2017 το πρωί και με χαρά παρέδωσαν αρκετές σακούλες με τα συγκεντρωμένα αγαθά κάνοντας πράξη το λόγο του Χριστού μας «.....ἐπείνασα γὰρ  καὶ  ἐδώκατέ  μοι  φαγεῖν,  ἐδίψησα  καὶ  ἐποτίσατέ  με,  ξένος  ἤμην  καὶ  συνηγάγετέ  με, γυμνὸς  καὶ  περιεβάλετέ  με,  ἠσθένησα  καὶ  ἐπεσκέψασθέ  με,  ἐν φυλακῇ  ἤμην  καὶ  ἤλθετε  πρός  με....» (Ματθαίος 25/31-46). Τα παιδιά όμως δεν έμειναν μόνο στα τρόφιμα, αγόρασαν και πρόσφεραν αναστάσιμες λαμπάδες για τα παιδιά και τους νέους των νεανικών κατηχητικών συντροφιών της Ενορίας.
Ευχόμαστε από καρδιάς στους μαθητές να έχουν καλή πρόοδο, στους Γονείς των παιδιών να καμαρώνουν τα παιδιά τους και στους Καθηγητές του Φροντιστηρίου ο Νυμφίος της Εκκλησίας μας – ο Χριστός, να ενδυναμώνει το δύσκολο έργο τους.
Καλή Ανάσταση!
Εκ της Ενοριακής Νεανικής Εστίας Ιερού Ναού Αγίου Στυλιανού Γκύζη

Ένα «Πασχαλινό Παιχνίδι των Σταθμών» στο Νυδρί!

Το απόγευμα της Κυριακής, 2 Απριλίου 2017 στο προαύλιο του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Νυδρί ένα πολύβουο παιδικό μελίσσι με δραστηριότητες, βασισμένες στα έθιμά μας και παιχνίδια, με τη φροντίδα των μεγαλύτερων παιδιών γνώρισε τα γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, τη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας μας και την παράδοση του λαού μας.

Έψαλαν το Λάζαρο και στόλισαν το καλάθι του, έφτιαξαν βάγια, συναρμολόγησαν παζλ με την ιστορία του δικαίου Ιωσήφ του Παγκάλου, ανακάλυψαν κρυμμένα πασχαλινά αυγά, έβαλαν στη σωστή σειρά τις εικόνες των Παθών, αναγνώρισαν αντικείμενα που συνδέονται με το Πάθος και την Ανάσταση, έφτιαξαν τις δικές του λαμπάδες και έψαλαν όλοι μαζί ύμνους των Αγίων Ημερών.

Ήταν μια ακόμη προσπάθεια του Κέντρου Νεότητας της τοπικής μας Εκκλησίας να περάσει στους νεότερους η σκυτάλη της Παράδοσης και η εμπειρία της Πίστης μας.

2η Πασχαλινή «Κατασκήνωση στην Πόλη»!

Από το ερχόμενο Σάββατο του Λαζάρου, 8 μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο, 15 Απριλίου 2017 πενήντα περίπου παιδιά Δημοτικού με τη βοήθεια τριάντα μεγαλύτερων παιδιών και φοιτητών, με την ευλογία του Σεβ. Ποιμενάρχου μας π. Θεοφίλου, ετοιμάζονται να απολαύσουν την «Πασχαλινή Κατασκήνωση στην Πόλη».

Για δύο ώρες καθημερινά, 12 -2 το μεσημέρι, θα συναντιούνται καθημερινά στην «Καταφυγή», για να «ταξιδέψουν» με βιωματικές δραστηριότητες και παιχνίδι πολύ στους Αγίους Τόπους, εκεί που έζησε ως άνθρωπος, σταυρώθηκε και αναστήθηκε ο Χριστός μας, γνωρίζοντας παράλληλα τη λειτουργική ζωή και τον λαογραφικό πλούτο της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα. Την εβδομάδα της Διακαινησίμου ένα αναστάσιμο πανηγύρι σε κάποιο από τα κοντινά εξωκλήσια μας θα συμπληρώσει την όμορφη εμπειρία!

17761249 439394276407600 1284169953 o 4

 

17778678 439395509740810 1624119355 o

 

17778818 439394653074229 367805207 o

 

17797101 439394629740898 869768978 o

 

Untitled

Την επέτειο της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, της 25ης Μαρτίου 1821, τίμησε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών μέσα από την εορταστική εκδήλωση που οργανώθηκε από το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας, την Κυριακή 26 Μαρτίου 2017, στο αμφιθέατρο του Αρσακείου Ψυχικού. Χορευτικά παραδοσιακά τμήματα από τις ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, παρουσίασαν επίκαιρο εορταστικό πρόγραμμα, προσφέροντας ένα εξαιρετικό θέαμα και σκορπίζοντας στους παρευρισκομένους ιδιαίτερη χαρά και εντύπωση.

Με την συμμετοχή του Παιδικού Παραδοσιακού Χορευτικού Τμήματος της Ενορίας Αγίου Στυλιανού Γκύζη, συμμετείχαμε στην εορταστική εκδήλωση τιμώντας τους Αγωνιστές και Ήρωες της Επαναστάσεως του 1821, γιορτάζοντας, τιμώντας και προσφέροντας ένα ιδιαίτερο θέαμα για πρώτη φορά σε όσους ήταν στο αμφιθέατρο.

Τα 14 παιδιά του παραδοσιακού χορευτικού μας τμήματος παρουσίασαν χορούς από τα όμορφα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα από την ακριτική μας Τήλο, αποσπώντας τον θαυμασμό των θεατών και το ζεστό τους χειροκρότημα. Τα παιδιά μας χαμογελαστά και περήφανα χόρεψαν με την καρδιά τους αποδεικνύοντας την λεβεντιά και την αποφασιστικότητα τους. Μουσικά συνόδευε τα παραδοσιακά χορευτικά με μοναδικό τρόπο η Ορχήστρα «ΚΑΝΩΝ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του κ. Γ. Δεμελή, ενώ στο τραγούδι συνόδευε ο γνωστός Παναγιώτης Λάλεζας.

Συγχαρητήρια στα παιδιά μας και ιδιαίτερες ευχαριστίες στον υπεύθυνο χοροδιδάσκαλο κ. Στέφανο Μουστάκη. Ευχαριστίες και στους Γονείς των παιδιών που εμπιστεύονται τα παιδιά τους στα χέρια της Εκκλησίας μας. 

Ο Θεός να δώσει και ο Άγιος Στυλιανός να ευλογούν την συνέχειά μας.
  

Εκ της Ενοριακής Νεανικής Εστίας
Ι. Ν. Αγίου Στυλιανού Γκύζη

 

 

Δείτε Φωτογραφικό Υλικό

 

Δείτε το Video    

 

Παραμονή της 25ης Μαρτίου στην εορτάζουσα ενορία μας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Νέας Χαλκηδόνας χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Γαβριήλ, για να λάβουν χώρα διαδοχικά ο πανηγυρικός Εσπερινός και η Δ' Στάση των Χαιρετισμών. Αξιοσημείωτη στάθηκε η παρουσία του Δημάρχου Νέα Φιλαδέλφειας κ. Άρη Βασιλόπουλου και άλλων μελών του Δ.Σ., μετά των κ. Άννας Παναγιωταρέα και Λίνας Μενδώνη, εκπροσώπων του Υπουργείου Πολιτισμού και του κ. Χρήστου Αράπογλου, ως επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας». Ακολούθησε η πομπή της εικόνας του Ευαγγελισμού στις γύρω από την ενορία οδούς με πλήθος ιερέων και πιστών να ακολουθούν, υπό τη συνοδεία της Φιλαρμονικής ορχήστρας του Δήμου Χαλανδρίου, των Προσκόπων, της Ελληνικής Αστυνομίας που συνέδραμε στη ρύθμιση της κυκλοφορίας και, φυσικά, των παιδιών του Κατηχητικού σχολείου που -συνοδευόμενα από τις Κατηχήτριές τους- προπορεύονταν της ιεράς εικόνας κρατώντας αναμμένα φαναράκια, ελληνικές σημαίες, εκκλησιαστικά λάβαρα και εξαπτέρυγα. Κατά την επιστροφή στον Ναό μετά την απόλυση παρετέθη δείπνο στους επίτιμους καλεσμένους μας, επιμελεία των κυριών του Φιλοπτώχου Ταμείου και της Ερανικής Επιτροπής. Η ιερά πανήγυρη, λαμπρότερη από ποτέ, ετέθη συνολικώς υπό την εποπτεία των ιερέων μας, του Προϊσταμένου του Ναού π. Χρύσανθου Καρατζαφέρη και του π. Δημητρίου Λουκίσσα. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά!
Την Παρασκευή της Ε΄ εβδομάδας των Νηστειών τελέστηκε η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου προς την Παναγία μας στον Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Νέας Χαλκηδόνας, όπου ο π. Χρύσανθος και ο π. Δημήτριος μετέφεραν λειτουργικά στους πιστούς που παρευρέθησαν και συμπροσευχήθηκαν το βίωμα της χαρμολύπης εν τω μέσω της πορείας προς το Πάσχα.
Την Κυριακή 2 Απριλίου τα παιδιά του Κατηχητικού, όλων των τμημάτων, δημιούργησαν όπως παραδοσιακά πράττουν κάθε χρόνο, τις πασχαλινές λαμπάδες τους στον προαύλειο χώρο της Αγίας Σοφίας, εφ' όσον και ο καιρός το επέτρεψε. Θαυμάσαμε τα έργα των χειρών τους, διαπιστώνοντας ότι με αγάπη και μεράκι μπορούν να φτιαχτούν καλλιτεχνήματα, τα οποία φέρουν τη ιδιαίτερη σφραγίδα της μοναδικής προσωπικότητας κάθε παιδιού. Στο τέλος ο υπεύθυνος του Κατηχητικού έργου, π. Δημήτριος, μοίρασε στα παιδιά κομποσχοίνια και dvds με διδακτικές ιστορίες -για μικρούς και μεγάλους- από το Γεροντικό.
Μια διαφορετική πινελιά έδωσε στην ενορία μας την Τετάρτη 5 Απριλίου το Νηπιαγωγείο της Νέας Χαλκηδόνας, αφού τα παιδάκια -συνοδευόμενα από τις Νηπιαγωγούς τους- εκκλησιάστηκαν στην ενορία μας. Μετά το πέρας της Προηγιασμένης και αφού κοινώνησαν, έλαβαν μαζί με το αντίδωρο εικονίτσες και διάφορα παιχνίδια, πάντα προσφορά του Κατηχητικού. Στη συνέχεια, τα παιδάκια έψαλαν, μαζί με τις Νηπιαγωγούς και τον π. Δημήτριο, τα κάλαντα του Αγίου Λαζάρου. Ευχόμαστε ευλογημένη Μεγάλη Εβδομάδα και καλή Ανάσταση!
Κωνσταντίνα Κιτάντη, Θεολόγος-Κατηχήτρια
Δείτε όλο το φωτογραφικό λεύκωμα στην ακόλουθη σελίδα:
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>
Σελίδα 1 από 271
Site Created by Pixel Orange